Fotbal · Mix Media

Liga Satelor: miros de fotbal pur

Motru, Lupac sau Petrila. Viena, Amsterdam sau Barcelona. Ca jurnalist ori consumator de fotbal am fost și colo, și colo. Lângă spărgătorul de semințe din Liga Satelor, lângă rafturile cu tricouri și promoționale de sute de euro de la FC Barcelona.

Am trăit pe viu Ajax – Poli 0-0, pe Amsterdam Arena, și finala Euro 2008, Spania – Italia 1-0, pe Ernst Happel, dar am prins ”cu căștile pe urechi” și Voința  Lupac – ASU Politehnica 2-1 ori, mai recent, Inter Petrila – ACS Ghiroda 1-2. Am fost chiar și la un Unirea Alba Iulia – UTA 2-0, la celebra ”Haină de blană”, dar l-aș plasa mai degrabă undeva la mijlocul distanței dintre cele două extreme, fotbalul internațional și cel rural.

La Radio Timișoara, e tradiție de fiecare ”cireșar” să transmitem barajele de promovare în Liga a III-a de fotbal. Se întâmplă de peste două decenii, iar meciurile astea au farmecul lor, ce mă face să mă întreb, de fiecare dată, care-i fotbalul sănătos, cu roșeață în obraji: cel neaoș de la țară sau cel jucat pentru banii din drepturile TV?

Numărul de spectatori este comparabil la meciuri precum ACS Poli – Pandurii Tg. Jiu, ASU Politehnica – CS Balotești, Șoimii Lipova – CS Diosig, dar … de fapt nu contează, pentru că nu mi-am propus să răspund la întrebarea de mai sus. E retorică, e adresată de dragul vacanței, e doar un pretext.

Dacă am avea acum o națională ca aceea din anii ’90, o primă ligă măcar ca-n Belgia, poate nostalgiile astea nu ar fi apărut, însă fotbalul nostru s-a hodorogit an de an și ne-a împins să căutăm tot felul de refugii. Știu oameni care se uită la fotbal doar în serile de Champions League și alții care preferă echipa de cartier decât să fie telespectatori la un Chiajna – Voluntari.

Crainic radio fiind, cutreieram stadioanele și în fiece primăvară gândeam că se apropie iunie și barajele ”de divizia C”. Anul ăsta, am văzut și comentat meciul tur dintre campioana Hunedoarei, Inter Petrila, și cea a Timișului, ACS Ghiroda. S-a jucat la Lonea, un cartier al orașului de (foști) mineri, unde cu nu mult timp în urmă evolua o echipă frumoasă a Văii Jiului, Parângul. Desființată, ea a lăsat locul unei formații susținute, ca într-atâtea alte locuri, din banii Primăriei.

A fost un meci bun, cu ocazii de ambele părți, cu  ritm … și cu bâlbe, inclusiv un autogol la vinclu. Trecut pe la națională și prin Serie A, Paul Codrea, acum director tehnic la Ghiroda, recunoștea că vremea răcoroasă a contribuit la spectacol, lăsând de înțeles că unii jucători cu kilograme în plus nu ar fi făcut față unei vremi de vară toridă. Una peste alta, am văzut sezonul acesta destule partide sub nivelul acestui Petrila – Ghiroda. M-am bucurat și de tribuna de lemn ”british style” sau, pentru cei care mergeau la meciurile de la Pădurea Verde a Timișoarei, ”UMT style”, de cele două galerii, de două ore de multiplex radio, cu legături în direct și la Diosig (Bihor) și Caransebeș.

Una dintre primele transmisiuni de acolo, de la granița dintre diviziile C și D a fost în 1995: Nicolae ”Nixe” Secoșan relata de la Furnirul Deta – Telecom Arad 4-1, într-o vreme când nu existau telefoane mobile și era infinit mai greu decât astăzi să ”tragi firele” și să poți transmite în direct. În poză, Nixe e împreună cu Alexandru ”Sanyi” Nagy, omul de la ”Tehnic” cu care a făcut multe deplasări. Una dintre ele, la Oradea, pentru transmisiunea directă a unei partide FC Bihor – Jiul Petroșani, a fost de pomină. Povestea aceasta, însă, altădată. Acum vă spun doar că, a doua zi, titlul cronicii de meci, într-un cotidian din București, a sunat așa: ”Secoșan și gorila lui”.

 

P.S. Pentru poza de sus îi mulțumesc colegului de la Reșița, Vasile Neamțu. E din Valea Domanului, de la ”cucurigu”, din ”turnul de control” de deasupra tribunei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s