Timp liber

Știința, ca joacă. Sala Mașinilor, Sala Copiilor

Istoria alimentării cu apă a Timişoarei începe undeva pe la mijlocul secolului al XVI-lea. Acum cinci veacuri și jumătate au fost consemnate primele sisteme de alimentare ale vechii cetăţi. Mai exact, în 1552 este atestat documentar primul turn de apă care asigura alimentarea cetății cu apă filtrată din Timișul Mic, azi Bega. Acesta era situat între cetate și castel, iar cucerirea lui a dus la căderea cetății în mâinile turcilor în iulie 1552. Ca o curiozitate, Turnul de Apă este singurul sistem de alimentare cu apă cunoscut pe actualul teritoriu al României, care datează din perioada respectivă.

Despre sistemele moderne putem vorbi însă doar de la începuturile secolului XX. Prima staţie de tratare a apei uzate de pe actualul teritoriu al României a fost pusă în funcţiune la Timişoara, în 26 octombrie 1912, pe vremea când orașul ținea de Imperiul Austro-Ungar, iar prima uzină de apă a Timișoarei a început să funcționeze la 1 iunie 1914. Tot în anul izbucnirii Primului Război Mondial s-a înfiinţat Întreprinderea de apă-canal a oraşului Timişoara, ACOT, prima formă de organizare a serviciilor publice din ţară. Toate acestea se leagă de numele unui tânăr inginer, Stan Vidrighin, care a devenit apoi o personalitate influentă, chiar primar al Timișoarei, în două rânduri.

 

2,1 hectare pentru un mini-muzeu, centru educațional și spații de joacă

Uzina de apă nr. 3 din cartierul timișorean Crișan a început să funcționeze în 1916 și producea apă industrială. Și-a închis activitatea aproape un secol mai târziu, din motive pe care le-am expus într-un articol anterior. De atunci, se află în conservare, iar una dintre atracțiile sale este Sala Mașinilor, cu utilaje, vane și scule de la începutul secolului XX, încă funcționale și purtând inscripții în limba maghiară. Acolo, în cadrul proiectului Aquapic, se va amenaja un mini-muzeu pentru copiii între 5 și 12 ani, dar care cu siguranță va fi de interes și pentru părinți.

Placuta utilaj Budapesta 1913
Plăcuța unui utilaj funcțional din Sala Mașinilor, care atestă că a fost fabricat în anul 1913, la Budapesta

Sala Mașinilor din clădirea Uzinei de Apă Industrială se află în conservare de câțiva ani și păstrează în bune condiții echipamentele, pompele, motoarele, vanele care furnizau în urmă cu decenii apă industrială fabricilor din Timișoara. Acum, Sala Mașinilor se pregătește să se deschidă publicului, pentru prima data, după mai bine de 100 de ani de la darea în folosință.
De-a lungul celor 100 de ani de existență, în Sala Mașinilor s-au produs puține schimbări, astfel că în afară de partea tehnică, putem admira și detalii de construcție care s-au păstrat din 1916: gresia, ușile, unele lămpi. Clădirea păstrează parfumul veacului trecut în detalii prețioase: frumosul postament cu data fabricației motorului sau panoul cu scule, atent păstrat.
Urmând tradiția, intervențiile noastre vor fi minime: echipamentele vor fi puse în evidență prin adăugarea de informații iar copiii vor putea face experimente pe unele dintre echipamente.
Comunicat Aquapic

Personalul ACOT 1930
Imagini de arhivă vor putea fi văzute de vizitatori în viitorul mini-muzeu de la Uzina de Apă Industrială. Aici, o poză din Iunie 1930, cu personalul ACOT, inclusiv Stan Vidrighin

Uzina de Apă Industrială acoperă suprafața unui întreg cvartal, pe strada Mistral, în total 3,3 hectare. Dintre acestea, 2,1 hectare vor fi destinate Centrului Educațional Aquapic, unde cu ajutorul instalațiilor și materialelor didactice, copiii vor cunoaște circuitul apei în natură, poluarea și protecția mediului, traseele apei în orașe și în case.

Lucrările sunt avansate la Aquapic, iar deschiderea oficială s-ar putea face încă din toamna acestui an. Proiectul Aquapic se realizează cu fonduri din domeniul privat, atrase de Fundația Aquademica și ONG-ul Urban Survey, câștigători ai unui grant al băncii ING, în valoare de 70.000 de euro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s