Baschet

Lucas, Luka și sârbii. Un alt fel de avancronică a finalei Euro

Am văzut a doua semifinală a Campionatului European de baschet masculin la Kecskemet, în Ungaria, acolo unde BC Timișoara a disputat un turneu amical. Am vizionat Serbia – Rusia pe un ecram de 4.5 inci, mai exact pe telefonul lui Nenad ”Șone” Markovic, secundul BCT și căpitanul echipei la prima mare performanță din istoria baschetului masculin timișorean, câștigarea Cupei  României, în 2010.

Sârbii Timișoarei nu au găsit o sursă TV cu transmisiune directă, așa că Șone a plătit abonamentul pe o lună la canalul FIBA și trupa Markovic-Jeremic-Mijajlovic-Komatina s-a strâns în jurul telefonului. Se bucură când Marijanovic îi blochează pe ruși cu palma sa de Goliat și simulează și ei capacul tocmai văzut pe microecran. Bat cu pumnul în masă când Shved nimerește coșul de la distanță și dau drumul … ”bipurilor” în momentele în care rușii se apropie prea mult. Se ridică în picioare să-și susțină conaționalii ca și cum ar fi pe bancă lângă Șasa Djordjevic și aceștia i-ar putea auzi. Când îi vezi cum trăiesc meciul, cu cât patos parcurg fiecare fază, îți dai seama de ce nația asta a ajuns departe în sport.

Sarbii la semifinala Euro

Cu paharul de bere pentru care au primit bilet de voie după victoria din prima zi a turneului, plavii jubilează la ultima sirenă și se gândesc deja la finala cu cei care până acum un sfert de veac se aflau în limetele aceleași granițe, slovenii.

”Nu există o favorită, în opinia mea. Antrenorul Serbiei a declarat că Slovenia deține prima șansă, dar probabil a făcut asta pentru a pune presiune pe adversari. Cu siguranță, în vestiar, Aleksandr Djordjevic va avea alt discurs. Sunt două echipe foarte echilibrate ca valoare: Slovenia este mai bună ”la perimtru”, cu Dragic și Doncic, care își pot da punctele și îi pot pune și pe alții în situații favorabile, dar Serbia poate domina panoul, cu tripleta Marijanovic-Kuzmic-Stimac. Slovenii au acolo doar un jucător de clasă, Widmar. Pentru sârbi este foarte important dacă se va reface Jovic, dar oricum ei au de partea lor experiența meciurilor tari, experiență pe care o posedă atât jucătorii, cât și antrenorul. Slovenia este doar la prima mare finală, insa eu îl apreciez foarte mult pe antrenorul lor, Igor Kokoskov, și abia aștept să văd duelul tactic al băncilor tehnice”

spune Nenad Markovic, unul dintre cei mai buni scouteri din România.

În aceeași echipă cu Luka Doncic

Un român al Timișoarei, Lucas Tohătan, a avut o experiență interesantă la un turneu amical al naționalelor U16, disputat în Ungaria. Nu mai ține minte în ce localitate, oricum una pentru a cărei pronunție corectă îți trebuie mulți ani de vecinătate cu maghiarii. Ceva de genul Kiskunfelegyhaza, orășelul unde se joacă meciurile patrulaterului la care tocmai participă BC Timișoara.

Lucas a fost ales în echipa turneului, la acea competiție a naționalelor U16, iar MVP a fost … slovenul Luka Doncic, cel care a ajuns acum în finala Campionatului European de seniori. Amândoi și-au sărbătorit majoratul în primele luni ale acestui an – Luka, la 28 februarie, Lucas, la 15 martie – dar slovenul este deja una dintre vedetele Euroligii. A propos, îmi amintesc o postare simpatică de pe o rețea socială, într-o seară când puștiul de 17 ani, pe atunci, marcase vreo 20 de puncte pentru Real Madrid, în Euroligă: ”Oare cum e să dai seara 20 de puncte în Euroligă, iar a doua zi să dai teză la mate?”.

Lucas s-a antrenat și anul trecut și anul acesta la naționala de seniori a României, dar în cele din urmă a jucat la Euro 2017 în echipa națională de juniori U18, care a participat în divizia B a întrecerii continentale.

Este clar că în cazul lui Doncic vorbim despre un geniu al baschetului, iar poveștile cu astfel de puști, care zburdă în lumea celor mari, fac sportul acesta și mai atractiv. Cât de atractiv rămâne să vedem în finala Euro!

P.S. Mama știe

Nu au trecut două ore de la postarea articolului pe o rețea de socializare, iar informația lipsă a sosit chiar de la mama jucătorului originar din Baia Mare, Dana-Ioana Tohătan: întrecerea la care Lucas și Luka au fost în echipa ideală s-a disputat în decembrie  2014, la Szekesfehervar, și s-a numit ”Turneul Speranțelor Olimpice”.

Luka si Lucas in Best 5

”A fost un eveniment foarte tare, cu opt echipe la start. Cred că atunci am făcut cel mai bun turneu din cariera mea: din câte îmi amintesc, nu a existat meci în care să înscriu mai puțin de 20 de puncte”

Lucas Tohătan

Foto sus: Sebastian Tătaru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s