Baschet

Cine-l egalează pe Sașa Djordjevic?

„Vă mulțumim pentru sprijin, vântul din pupa este necesar pentru a ajunge la o medalie. Le mulțumesc acestor tipi, acestor 12 jucători frumoși, băieți frumoși, 12 legende ale baschetului sârb și mondial!”Aleksandr Georgevic

S-a vorbit mult în ultimul timp că Aleksandar Sașa Djordjevic, antrenorul naționalei de baschet a Serbiei, a pierdut în acest mandat o finală de Campionat Mondial, una a Jocurilor Olimpice și una de Campionat European, 85-93, cu Slovenia.

Optimiștii ar replica: ”este foarte important că a ajuns în toate aceste finale”, iar optimiștii informați ar atrage atenția că Sașa e autorul unei performanțe greu de egalat în istoria baschetului: a jucat finalele celor trei mari competiții atât ca jucător, cât și ca antrenor.

Portalul sârbesc http://mondo.rs îl prezintă drept o ”legenda vibrantă a baschetului sârb, european și mondial” și afirmă că probabil este ”cel mai bun jucător al uneia dintre cele mai bune echipe din istorie”.

Djordjevic, născut la 26 august 1967, în Belgrad – a împlinit 50 de ani în săptămâna premergătoare Euro 2017 – are patru ani pe banca Vulturilor Serbiei și nu a pierdut niciodată înainte de semifinale.

Finale importante ca antrenor la națională:

Campionatul Mondial 2014 – argint

Jocurile Olimpice 2016 – argint

Campionatul European 2017 – argint

Performanța de la recentul ”European” este cu atât mai mare cu cât plavii erau cotați cu șanse de 80:1 de a deveni campioni continentali și au avut câteva absențe notabile: Teodosic, Radulica, Bjelica, Jokic ori Nedovic.

Ca jucător, Djordjevic a făcut parte dintr-o generație de excepție ce-i cuprindea pe Predrag Danilovic, Vlade Divac, Zoran Savic, Zarko Paspalj, Zeljko Rebrac ori Dejan Bodiroga.

Finale importante ca jucător la națională:

Campionatul European 1991 – aur (cu Iugoslavia)

Campionatul European 1995 – aur (cu Iugoslavia)

Campionatul European 1997 – aur (cu Iugoslavia)

Jocurile Olimpice 1996 – argint (cu Iugoslavia)

Campionatul Mondial 1998 – aur (cu Iugoslavia)

ACTUALIZARE: Baschetbaliștii sârbi au fost primiți în Belgrad ca niște campioni. Mii de suporteri i-au aclamat și le-au mulțumit pentru performanța de la Istanbul. Mulțimea a scandat ”MVP! MVP!”, la apariția lui Bogdan Bogdanovic și au cântat împreună cu jucătorii.

„Vă mulțumim pentru sprijin, vântul din pupa este necesar pentru a ajunge la o medalie. Le mulțumesc acestor tipi, acestor 12 jucători frumoși, băieți frumoși, 12 legende ale baschetului sârb și mondial!”

Aleksandr Georgevic

Primirea baschetbalistilor in Belgrad
Foto: mondo.rs

„Este un sentiment incredibil. Am ajuns la succesele unei generației din anii 90. Încă nu suntem conștienți de rezultatele pe care le-am făcut. Este trist că nu am câștigat finala, dar, după cum a spus antrenorul nostru, va fi un an când vom obține aur”

Vladimir Lucic

Un gând despre „Cine-l egalează pe Sașa Djordjevic?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s