Baschet

FIBA și Euroliga, la cuțite

Federaţia internaţională de baschet (FIBA) a respins astăzi o propunere de modificare a calendarului internaţional prezentată joi de Euroliga de baschet pentru a le permite jucătorilor de la marile cluburi europene să participe la preliminariile Mondialului 2019, informează AFP.

În comunicatul său, FIBA respinge propunerea Euroligii pe care o califică drept ”o tactică de diversiune”. ”Calendarul mondial nu se va schimba pentru două etape de Euroligă”, spune FIBA.

Euroliga a programat etape la sfârşitul lunii noiembrie şi în februarie, în acelaşi timp cu ”ferestrele internaţionale” în timpul cărora vor avea loc preliminariile Mondialului, împiedicând de fapt echipele naţionale să alinieze cei mai buni jucători. Soluţia propusă de ea consistă în suspendarea acestor două ”ferestre” şi înlocuirea loc cu o perioadă dedicată echipelor naţionale în luna iulie.
FIBA şi Euroliga s-au angajat într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru controlul competiţiilor continentale ale cluburilor. Litigiul trebuie să fie tranşat în curând de Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Preşedintele Federaţiei franceze (FFBB), Jean-Pierre Siutat, a anunţat joi că va convoca totuşi cei 13 jucători francezi din Euroligă, între care Nando De Colo, Thomas Heurtel, Kevin Seraphin, pentru primele două meciuri din preliminariile Mondialului 2019, cu Belgia, pe 24 noiembrie la Anvers, şi cu Bosnia, pe 27 noiembrie la Rouen. El a fost urmat vineri de omologii săi german, rus, grec, italian, spaniol şi turc, care au cerut într-un comunicat Euroligii să-şi modifice propriul calendar.

Euroliga începe la 12 octombrie, într-un format cu 16 echipe, ce se întâlnesc fiecare cu fiecare, iar primele opt se califică în playoff. Va fi al doilea sezon în această formă, după ce mulți ani echipele au fost împărțite în două grupe de opt. Cele mai interesante partide ale primei runde se anunță FC Barcelona – Panathinaikos, Unicaja Malaga – Fenerbahce Dogus Istanbul (foto, deținătoarea trofeului), Anadolu Efes Istanbul – Real Madrid.

Foto sus: euroleague.net

ACTUALIZARE: Șase președinți ai unor federații importante din Europa – de la stânga la dreaptă, în poza de jos – Ingo Weiss, președintele German Basketball Federation; Andrei Kirilenko, președintele Russian Basketball Federation; George Vassilakopoulos, președintele Hellenic Basketball Federation; Giovanni Petrucci, președintele Italian Basketball Federation; Jorge Garbajosa, președintele Spanish Basketball Federation și Hidayet Turkoglu, președintele Turkish Basketball Federation – au făcut o declarație comună și au afirmat că-i vor chema la acțiunile echipelor naționale pe cei mai reprezentativi baschetbaliști, inclusiv pe cei angrenați în Euroligă.

Presedintii de federatii de baschet
Foto: fiba.com

 

Un gând despre „FIBA și Euroliga, la cuțite

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s