La pedale · Mobilitate urbană

VIDEO | Timișoara, capitala. Capitala mobilității urbane

Nouă din zece șoferi timișoreni critică, zi de zi, modul cum se circulă în Timișoara. Și cei mai mulți au dreptate. Procentul este mare și când vine vorba despre cei care nu cred că există soluții reale pentru fluidizarea traficului. Pentru toți aceștia, iată poza de mai jos – dintr-o țară europeană recunoscută pentru a fi găsit soluții foarte inteligente în domeniul mobilității urbane, Olanda – și comentariul ce-o însoțește.

Amsterdam 1970 Toderian
Amsterdam in the 1970’s – Remember this picture every time you hear someone in your city say „we’re not Amsterdam.” – Brent Toderian‏.

Poza datează de acum patru decenii și a fost postată pe o rețea socială de Brent Toderian un celebru specialist în domeniu. ”Amintește-ți această poză, de fiecare dată când auzi pe cineva din orașul tău spunând: Nu suntem în Amsterdam”

Canadianul Toderian are aproape un sfert de veac de experiență în planificare și design urban. A lucrat în mai toată lumea și a consiliat municipalitățile din Auckland, Brisbane, Buenos Aires, Copenhagen, Groningen, Helsinki, Medellin, New York, Oslo, Perth, Rotterdam și Sydney, iar în Canada pe cele din Abbotsford, Calgary, Edmonton, Halifax, London, New Westminster, North Vancouver, Ottawa, Regina, Surrey și Vancouver.

Pentru o zi, Timișoara – capitală a mobilității urbane

Pornind de la idea că ”se poate”, CIVINET ROMÂNIA împreună cu Municipiul Timișoara organizează, miercuri, 25 octombrie, de la ora 10,00, conferința ”Soluții Civitas pentru ambuteiajele în trafic”, un training destinat administrațiilor publice locale din România, pe tema ambuteiajelor în trafic și soluțiilor propuse de două proiecte CIVITAS: FLOW și CREATE.

Cele două proiecte tratează subiectul ambuteiajelor în trafic din perspective diferite. Proiectul CIVITAS FLOW propune o nouă metodologie de evaluare a modului în care măsurile de încurajare a folosirii bicicletei și a mersului pe jos ajută la fluența traficului, iar proiectul CIVITAS CREATE încurajează folosirea altor mijloace de deplasare în oraș în defavoarea mașinii, pentru a reduce ambuteiajele în trafic, studiind evoluția relației mașină-oraș din ultimii 60 de ani în marile capitale europene.

Cele mai moderne soluții împotriva ambuteiajelor vor fi prezentate la Centrul de Trafic Management al Municipiului Timișoara de specialistul italian Pasqualle Cancellara, implicat în proiectul FLOW (Furthering Less Congestion by Creating Opportunities for More Walking and Cycling).

Grafica FLOW biciclete OlandaUnul dintre studiile la care a participat Cancellara se referă la impactul construirii de piste pentru biciclete, în Olanda. Nordicii au construit 675 de kilometri suplimentari de așa-zise ”autostrăzi pentru biciclete”, ceea ce a contribuit la reducerea numărului de ore petrecute în congestiile din trafic, cu 3,8 milioane/an, în întreaga țară. Specialiștii au mai stabilit că, anual, alte 9,4 milioane de ore petrecute în blocaje pot fi evitate, dacă va crește gradul de folosire al bicicletelor electrice.

Cancellara a lucrat, de asemenea, la analiza măsurilor pe care orașe precum Lisabona, Dublin, Bordeaux, Washington, Copenhaga, Londra, Bolzano, New York le-au luat pentru încurajarea mersului cu bicicleta și pe jos și a impactului pe care aceste măsuri l-au avut asupra ambuteiajelor în trafic în orașele lor. La Timișoara, se va discuta despre 15 astfel de măsuri și efectul lor asupra modului în care ne deplasăm în oraș, prezentate pe scurt și în materialul graficde mai jos.

Lucia Cristea, o româncă stabilită în Italia, cu experiență de peste două decenii în domeniu, și care lucrează pentru European Integrated Projects, va vorbi despre programul CREATE. Congestion Reduction in Europe Advancing Transport Efficiency, cu acronimul CREATE, este un proiect CIVITAS HORIZON 2020 care și-a propus să reducă ambuteiajele în trafic prin încurajarea trecerii de la utilizarea excesivă a mașinii către alte mijloace de transport, în așa fel încât să îmbunătățim condițiile de trai din oraș.

Datele din cinci capitale europene (Londra, Copenhaga, Berlin, Viena și Paris) au fost folosite pentru a teoretiza etapele pe care aceste orașe le-au parcurs în ultimii 60 de ani, în domeniul transportului, specialiștii constatând că tendințele sunt similare. Alte cinci capitale, care s-au remarcat în ultimii ani printr-o creștere spectaculoasă a numărului de mașini (Talin, București, Skopje, Adana și Amman) beneficiază de transferul de know-how.

Marian Ivan, președinte OPTAR va prezenta Ghidul metodologic de reglementare a proiectării, execuţiei, utilizării şi mentenanţei lucrărilor de infrastructură pentru biciclete (aflat încă în consultare publică). Marian Ivan este coordonatorul echipei care a elaborat Ghidul și va prezenta modul în care acest document, o dată aprobat, va influența proiectele administrațiilor publice ce urmează a fi finanțate prin POR (Programul Operațional Regional) 2014-2020. În prezent, Ghidul este în consultare publică la Ministerul Dezvoltării Regionale, urmând să fie adoptat prin Ordin al Ministrului.

Violeta Mihalache

”E important să avem modele, să vedem că și alții sunt preocupați de aceleași lucruri ca și noi și nu în ultimul rând să învățăm unii de la ceilalți, fie prin transfer de cunoștințe, fie evitând pe cât posibil greșelile pe care le-au făcut. Toate lucrurile bune se întâmplă în urma colaborărilor, nimeni nu este deținătorul adevărului absolut și de aceea trebuie să fim deschiși la colaborare și învățare. Despre asta este vorba în proiectul CIVINET: să colaborăm și să învățăm unii de la alții, urmând principiile CIVITAS privind mobilitatea urbană și transportul curat.”

Violeta Mihalache, director Urban Survey, ONG care asigură secretariatul Rețelei Naționale CIVINET ROMÂNIA

Exemplul extrem de la Seul

Coreenii au ajuns nu numai să limiteze facilitățile oferite șoferilor, ci chiar să dărâme autostrăzi. Și această filosofie este aplicată de peste un deceniu. Site-ul spatiulconstruit.ro scrie că ”un râu care traverseaza centrul orasului Seul, impartindu-l in nord si sud, a fost timp de 30 de ani complet îngropat sub structura unei artere importante de circulatie din oras. In 2003, ca parte dintr-un mare proiect de regenerare urbana, autostrada a fost demolata iar raul a fost scos la lumina, integrandu-l intr-un parc urban de 5.8 kilometri”.

Seul desfiintarea autostrazii

Autostrada a fost construită în 1976 și, la vremea aceea, a fost considerata un exemplu al „succesului industrial si al modernizarii”.

”Autostrada a rămas funcțională până în 2003, când specialiștii pentru planificare urbană ai orașului au hotărât sa o darame pentru a ajuta la transformarea orasului Seul într-unul ecologic. Proiectul de Restaurare Cheonggyecheon a durat doi ani, a costat aproximativ 281 milioane de dolari și a creat o fâșie de spațiu verde public chiar în mijlocul orasului.
Ceea ce până nu demult era considerată linia de demarcație între nordul și sudul orașului, a devenit acum un parc urban care unește cele două zone și oferă cadrul propice oamenilor să interacționeze, să socializeze. Peste 75% din materialul rezultat din demolarea autostrăzii a fost folosit in construirea parcului si reabilitarea albiei râului. S-a constatat că la scurt timp în zona parcului și-au facut cuibul o serie de specii de păsări, diverse insecte au început sa frecventeze zona, iar râul a fost repopulat cu pești. Influenta acestei fâșii de verdeață se simte prin scăderea cu aproximativ 3,6 grade Celsius a temperaturii zonei învecinate, comparativ cu alte zone ale orașului”

spațiulconstruit.ro

Foto: tion.ro, Facebook Freestyle Cyclists, capsut.org

 

Un gând despre „VIDEO | Timișoara, capitala. Capitala mobilității urbane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s