Timp de gândire

Psihologia sportului, instrucțiuni de folosire

Opt formații are Timișoara în prima ligă, în acest sezon, în sporturile de echipă, și niciuna nu a angajat psiholog. Am stat de vorbă cu antrenorul uneia dintre echipe și-mi relata cum el, antrenorul, trebuie să fie și psiholog și cum în facultate a și fost pregătit pentru asta. Pe de altă parte, am fost față în față cu părintele unui copil ce joacă tenis și care și-a dus odrasla la ”magicianul minții” încă de la vârsta de nouă ani.

Oricum am lua-o, nu este nevoie de microscop ca să observi că domeniul psihologiei sportului este în zona pioneriatului. Un psiholog orădean, Ioan Popoviciu, pe care-l intervievam mai astă-primăvară, explica de ce se întâmplă acest lucru.

”Cred că românul trebuie să treacă dincolo de bariera necunoașterii ca să accepte mai ușor un psiholog sportiv. Românul, din punctul de vedere al valorilor culturale, este reticent la schimbare și la ceea ce nu cunoaște, și atunci îi vine dificil să încerce un lucru nou. Având în vedere că psihologia nu este palpabilă, lucrând cu mentalul, cu aspect legate de gândire, care nu se văd, oamenii cred că s-ar putea ca psihologul să intre în mintea lor și să le programeze gândirea dincolo de controlul propriu. Această anxietate, care este o moștenire genetică, românească și a latinilor, îi face pe oameni să nu intre pe tărâmul ăsta al psihologiei”

Ioan Popoviciu

Proba contrarie vine de la echipa de tenis de masă a României, campioană europeană în 2017. Acolo, psihologul face parte de mult timp din echipă, iar efectele se fac simțite. Am vorbit cu arădeanca Daniela Dodean la doar câteva zile după cucerirea titlului continental.

”Doamna Maria Sincan se ocupă de noi, la lotul național. Este o doamnă foarte, foarte experimentată, a lucrat cu dansatori și cu alte tipuri de sportivi. Ne ajută foarte mult cu orice avem nevoie, nu neapărat când este vorba despre tenis de masă. Îi spunem și problemele personale și eu simt că ne este de mare ajutor. Să știți că de patru-cinci ani de când lucrăm cu dânsa se văd rezultatele.

– Multă lume din sportul românesc este reticentă în a lucra cu psihologi. Ce le-ai spune?

Depinde de fiecare persoană, pentru că nu toată lumea vede un psiholog cum îl văd eu. Eu o percep ca pe o prietenă, ca pe o persoană care știe cum să lucreze cu psihicul unei persoane. Eu știu că sunt tare, dar știu și că am nevoie de un suport sentimental sau psihic. Pentru mine este un lucru foarte bun și cred că în toate sporturile ar fi nevoie. La noi, a insistat domnul Viorel Filimon, antrenorul, și foarte bine a făcut. Cred că și pentru lumea care nu face sport, un psiholog poate fi de mare ajutor”

Daniela Dodean

Ioan Popoviciu conferinta Cluj
Vicepreședintele Asociației pentru Psihologia Sportului, Ioan Popoviciu, la conferinta de la Cluj

Asociația pentru Psihologia Sportului‎ a inițiat o serie de cursuri pentru inițiere și instruire. Unul a fost organizat deja la Cluj, cu 57 de participanți, un altul urmează la Timișoara, în weekend, la 11 și 12 noiembrie. Detalii și înscrieri pentru evenimentul ce va avea loc la Universitatea de Vest pot fi găsite AICI.

 

Foto: Facebook Asociația pentru Psihologia Sportului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s