Mix Media

Presă scrisă sau jurnalism pe internet? Testul încrederii

Specialiștii uneia dintre cele mai mari firme de cercetare din lume, Kantar, au fost curioși să afle în ce are încredere lumea: în presă scrisă sau jurnalism pe internet. Kantar a realizat studiul în patru mari țări de pe trei continente: SUA, Marea Britanie, Franța și Brazilia și a cuprins aproximativ 8.000 de consumatori de presă.

Principalele concluzii, preluate de International Journalists Network, au fost următoarele:

  • Presa scrisă tradițională și brandurile media consacrate s-au refăcut mult mai ușor după acuzațiile de ”știri false – fake news” decât rețelele sociale și brandurile digitale.
  • Consumatorii de știri adoptă un stil tot mai complex de citire, sunt tot mai atenți la conținut și chiar verifică informația din surse independente
  • Publicul consideră că “fake news” au avut un impact în cele mai recente alegeri și că jurnalismul de calitate este important pentru democrație

Gradul de încredere pentru diferitele forme de jurnalism ne arată cifre grăitoare: 72% din publicul consumator de știri vede în mod pozitiv revistele ilustrate de știri, urmate îndeaproape de posturile TV de știri și de buletinele radio și de presa tipărită națională. Doar 33% din public este de acord că ”social media” produc ”știri de încredere”, procent aflat sub nivelul categoriilor prezentate mai sus.

Care este situația la noi

Cum studiul Kantar nu se referă și la România, apelez la alte surse care ne pot ajuta să facem o comparație. Potrivit trafic.ro, cel mai citit site din categoria ”Știri/Massmedia” este adevarul.ro, adică o publicație ce are și componenta tipărită, una cu difuzare la nivel național.

Ziareadevarul.ro se poate lauda cu 627.285 de vizitatori unici pe zi și este secondat de portalul unei televiziuni de știri, antena3.ro, cu 237.122 de ”unici”. Podiumul este închis de un site de știri ce nu are niciun alt ”frate” media, stiripesurse.ro, care adună 197.360 de vizitatori unici pe zi. Imediat după se situează un site local, ”Bună ziua, Iași”, bzi.ro, la nivelul 178.870. Interesant că aceste patru site-uri sunt pe primele patru locuri și la nivel general.

România a intrat în acest an pe lista celor 36 de țări in care Reuters Institute for the Study of Journalism de la Universitatea Oxford monitorizează anual tendințele de pe pietele de media din 36 de state de pe glob.

Încrederea și percepția publicului față de presă este scazută. O treime dintre români nu au încredere in mass-media, spune studiul Reuters Institute. Un sfert dintre români cred ca presa NU este politizată, iar mai bine de un sfert cred că presa NU se substituie criteriilor economice. Ponderea încrederii în presa din România este totuși mai mare decât în țări precum Statele Unite, Franta, Ungaria sau Grecia, scrie paginademedia.ro. Cercetarea a mers pe trei paliere: surse de informare, nivel de credibilitate, cum ar putea fi finantata presa.

“Mediul jurnalistic românesc este definit printr-o competiție foarte puternică pentru audiențele TV și online, susținută de redacții puțin numeroase care se confruntă cu probleme financiare mari”,

Digital News Report 2017

Cea mai utilizată sursă de informare în România este mediul online88% dintre români se informează de pe Internet, inclusiv de pe retelele de socializare, într-o țară unde gradul de penetrare al internetului este de 56%.

“Site-urile de stiri concurează in online pentru atenția cititorilor și pentru banii din publicitate de la Google și Facebook, cu bloggeri și influenceri (care adesea nu-și clarifică interesele financiare) și cu știri false și site-uri de teorii ale conspirației”

Digital News Report 2017

În fine, o altă măsurătoare, realizată de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) arată că la noi tabloidele sunt la putere. Potrivit celui mai recent sondaj, Click și Libertatea au cele mai mari vânzări, urmate de Gazeta Sporturilor și Evenimentul Zilei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s