Fotbal

”Soccernomics”: Italia, prima notă de plată

O veste sosită la nici 24 de ore după ce naționala de fotbal a Italiei a ratat calificarea la Campionatul Mondial 2018 mi-a atras atenția: grupul de presă RCS, care deţine prestigiosul cotidian La Gazetta dello Sport, s-a prăbuşit marţi la Bursa din Milano, a doua zi după necalificarea Squadrei Azzurra, anunța AFP, preluată de Agerpres. Acţiunile au fost suspendate la mijlocul după-amiezii după ce pierduseră 8,83%.

Ziarele de sport mizează mult pe marile competiţii, ca Mondialul de fotbal, pentru veniturile lor din publicitate. ”Faptul că Italia nu participă la Mondial este o veste proastă pentru sectorul media’, în condiţiile în care acest eveniment ‘atrage importante investiţii din publicitate”, a subliniat un analist. La Gazzetta dello Sport, de exemplu, beneficiase de venituri suplimentare din publicitate de circa două milioane de euro în timpul EURO 2016, potrivit site-ului de informaţii economice Milano Finanza.

Italia a remizat pe teren propriu cu Suedia (0-0), luni seara la Milano, în manşa secundă a barajului pentru calificarea la CM 2018, scandinavii obţinând biletul pentru turneul final graţie victoriei cu 1-0 din meciul tur. Este pentru prima dată după 1958 când Italia, de patru ori campioană mondială, nu va participa la Mondialul de fotbal.

Știrea este cu atât mai interesantă, cu cât media nu este nici pe departe prima verigă în lanțul câștigurilor. Ne putem ușor da seama cât au de pierdut Federația Italiană de Fotbal, dar și jucătorii, după aceste preliminarii.

Soccernomics, noul nume al fotbalului

Fotbalul-industrie a transformat jocul într-o mașină de făcut bani. Sau de pierdut bani. Fenomenul a fost poate cel mai bine ”fotografiat” de profesorul de științe economice Stefan Szymanski, care a lucrat multă vreme la Londra, iar acum activează pentru University of Michigan in Ann Arbor și colaborează cu revista Forbes.

Stefan Szymanski
Stefan Szymanski / Foto: Forbes

Szymanski a lansat termenul ”Soccernomics”, cum se și numește cartea publicată în 2009, împreună cu Simon Kuper, iar mai recent, în 2015, a scris ”Bani și fotbal: un ghid soccernomics”. Acest din urmă volum are un subtitlu sugestiv: ”De ce Chievo Verona, Unterhaching și Scunthorpe United nu vor câștiga niciodată Champions League; de ce Manchester City, Roma și Paris Saint Germain pot; și de ce Real Madrid, Bayern Munchen și Manchester United nu pot fi oprite”.

Aproape nicio vară nu trece fără ca un club cu nume să intre în administrarea sau să fie cumpărat de un om de afaceri bogat cu intenția de a concura la câștigarea Ligii Campionilor, scrie Szymanski. El pornește în acest volum de la eliminarea salariului maxim în anii 1960 și ajunge la impactul banilor TV, cu începere din anii 1990 și 2000. Szymanski explică modul în care banii sau lipsa lor afectează clubul tău preferat. Bazându-se pe o cercetare amplă a înregistrărilor financiare din anii 1970, autorul oferă o analiză clară a modului în care cluburile s-au transformat în era modernă.

”Bani și fotbal: un ghid soccernomics” poate fi lecturată în limba engleză și este disponibilă ca e-book (Kindle), la prețul de 9.28 dolari și pe hârtie, la 13.36 dolari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s