Timp de gândire

Lumini și umbre. Căderea unui simbol al Timișoarei

”Exploziv”, așa aș fi promovat acest articol, dacă aveam de gând să respect regula titlurilor obligatoriu cutremurătoare. Nu, n-o respect, îmi displace, deși în acest caz situația este explozivă la propriu.

Clădirile care au fost casă pentru fabrica timișoreană Electrobanat vreme de peste patru decenii vor fi dinamitate la începutul săptămânii viitoare. Elba, cum se cheamă din 1990 societatea ce produce corpuri de iluminat, s-a  mutat de patru ani în parcul tehnologic Freidorf, astfel că zona de aproape șapte hectare de pe strada Gării a devenit inactivă.

Elba lumini si umbre 4

Conducerea SC Elba SA încearcă de mai multă vreme să vândă acel spațiu, însă nu obține prețul dorit, așa că a decis demolarea, pentru a nu mai plăti impozitul pe clădiri, al cărui cuantum este deloc neglijabil. Oricum, mare parte din valoarea zonei e dată de prețul pământului. Doar două clădiri cu valoare de patrimoniu vor rămâne în picioare.

Elba publi24
Elba din perioada când nu începuseră lucrările de demolare / Foto: publi24.ro

Potrivit unui anunț de pe site-ul romimo.ro, suma solicitată este de 24 milioane de euro.

”ELBA S.A. vinde terenul fostei locatii din str. Garii nr. 1, Timisoara, de aprox. 69.000 mp. Incinta este accesibila de pe toate cele 4 strazi care delimiteaza cvartalul din care face parte: Str. Garii (N), Bv. General Ion Dragalina (E), Spl. Nicolae Titulescu (S) si Str. Gh. Pop de Basesti (V)…

Din punct de vedere al infrastructurii orasenesti, incinta dispune de alimentare cu apa, canalizare, energie electrica, gaz. Cladirile sunt in curs de demolare.

Prin amplasarea in cadrul orasului, respectiv caracterul vecinatatilor, locatia dispune de un grad sporit de atractivitate…”

romimo.ro

La momentul ridicării fabricii, adică la începutul anilor ’70, o întreagă stradă – Dimitrie Bolintineanu – a fost închisă pentru a asigura suprafața necesară. În ultimii ani, au existat negocieri între conducerea Elba și municipalitate în vederea redeschiderii străzii, fără ca acestea să aibă finalitate. Cvartalul Elba a fost vizat la un moment dat de transformarea în ”cartier cultural”, așa cum s-a întâmplat în alte țări cu zonele industriale dezafectate, însă nici această inițiativa nu a depășit faza de proiect.

Elba lumini si umbre 1.JPG

Elba se pregătește să serbeze centenarul, chiar dacă de-a lungul istoriei a schimbat de mai multe ori numele:

1921 – Înființarea firmei DURA / DURA avea ca obiect principal de activitate fabricarea reperelor destinate copurilor de iluminat. Această firmă a constituit punctul de plecare al existenței firmei ELBA de astăzi.

1948 – Naționalizarea firmei DURA / În perioada crizei interbelice are loc fuziunea firmei “DURA” cu alte firme cu profil asemănător, iar în anul 1948 firma este naționalizată, tot de atunci urmând să fie recunoscută sub numele de ELECTROBANAT.

1990 – Compania primește denumirea ELBA / La scurt timp după căderea regimului comunist, firma își schimbă titulatura în S.C. ELBA S.A., iar cinci ani mai târziu reușește să se privatizeze integral.

Elba lumini si umbre 3

Elba este una dintre puținele fabrici românești care au rezistat și în perioada post-comunistă. Privatizat prin metoda MEBO, producătorul de corpuri de iluminat din Timișoara a prins contracte cu mari firme producătoare de mașini, în special cu Renault, și este în continuare unul dintre marii angajatori ai orașului.

Elba este un simbol și prin arcul de la intrarea principală, cea de pe strada Gării.  Acolo s-au adunat primele grupuri de muncitori în 18 Decembrie 1989 și au plecat spre centrul orașului, în prima zi de proteste masive. După inițiativa celor de la Electrobanat, lucrători de pe alte platforme industriale s-au organizat și au declanșat mișcările ce au provocat căderea regimului Ceaușescu. Dar asta e istorie, așa cum sunt deja și clădirile de pe lângă Gara Mare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s