Schi

Așa se schia acum mai mult de 100 de ani / VIDEO

În decembrie, nerăbdarea celor pasionați de schi ajunge la limită. Schiurile sunt date cu ceară, clăparii curățați mai ceva decât ghetele de Moș Nicolae, iar portalurile domeniilor de schi vizitate zi de zi, mai ales la secțiunea ”strat de zăpadă”.

În acest an, de Ziua Națională s-au legat câteva zile de vacanță pe care schiorii le pot trăi pe pârtie. E un an cu ”zăpadă devreme” și tot mai mulți români își petrec zilele libere pe schiuri. Zonele de schi de la noi devin tot mai dotate și în plus țara schiului, Austria, este o destinație accesibilă, mai ales celor din vestul țării, așa că, la început de sezon, o poveste despre schi face bine la apetit.

Cu mai mult de un veac și jumătate trebuie să ne întoarcem în timp, pentru a ajunge la originile schiului modern: în anul 1843 a avut loc în Norvegia prima competiţie de schi sportiv. Norvegianul Sondre Norheim a inventat prima legătură fixă între ghete și partea alungită. Această legătură era formată din rădăcină de mesteacan umezită și supusă răsucirii. Atunci când se usca acest material devenea dur și era mult mai eficient decât benzile de piele. Sondre Norheim a inițiat, de asemenea, noi mișcări de întoarcere în deplasarea pe schiuri care are o istorie de aproape 6.000 de ani.

Cu toate că schiatul modern a apărut în Scandinavia, conform ultimelor descoperiri arheologice, se pare că mersul pe schiuri este atestat, în premieră, sub forma sa primitivă, undeva în nordul Rusiei de astăzi. Conform evidenţelor arheologice descoperite până în prezent, un schi din lemn vechi de aproximativ  6.300-5.000 ani a fost descperit undeva pe resturile unei străvechi aşezări situate la 1.200 kilometri nord de Moscova, în apropiere de Lacul Sindor.

O altă pereche de schiuri din lemn foarte vechi, datează de acum 3.300 ani înainte de Hristos şi au fost descoperite la Vefsn Nordland, din Norvegia.

Picturi rupestre de acum 4.000 de ani, descoperite tot în Norvegia reprezintă siluete umanoide care se deplasau pe schiuri.

Portalul ”Concediu în Austria” a realizat un film unde rezumă metodele de schi de la 1885 încoace.

Istoria schiului mondial începe cu un nume intrat în legendă, Mathias Zdarsky. La începutul secolului XX, el a fost primul austriac care a coborât pe versanții abrupți ai Alpilor, utilizând un fel de patine de lemn și un băț lung, cu care schimba direcția de deplasare. Curând după aceea, oamenii au început să folosească schiurile din ce în ce mai mult.

Dezvoltarea mijloacelor mecanice de urcare (ski-lifturi, teleski) are loc după 1930 și face ca sportul alb să devină mult mai accesibil. Prima telecabină a fost construită în Elveția, la Davos, în 1934.

Întrecerile olimpice de schi alpin, atât cele masculine cât si cele feminine, au debutat la JO de la Garmisch – Paternkirchen, în 1936. România a fost prezentă în competiția olimpica de schi alpin chiar din 1936, iar pana astazi nu a lipsit decat la editiile JO din 1952, 1960 si 1964.

Inceputurile schiului paralel
Începuturile schiului paralel / Poză de la Winter Sport Museum Murzzuschlag

În anii 50 are loc o altă revoluție: instructorul sportiv Stephan Kruckenhauser inventează șerpuirea. Balansările din scurt, cu picioarele apropiate și îndoite, permitea realizarea unei coborâri elegante pe pârtie. Dar acele vremuri au apus de mult, pentru a face loc, în prezent, epocii carving-ului – cea mai răspândită tehnică de schi, care presupune balansarea în arcuri largi, folosind marginile schiurilor.

Industria schiului s-a dezvoltat puternic imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, când Austria și Elveția au pus bazele primelor stațiuni montane dedicate schiului alpin. În ultimii 70 de ani, au apărut foarte multe școli de schi, dotate cu facilități și instructori foarte buni, lucru care a făcut ca acest sport să evolueze și să fie îndrăgit și practicat mult mai mult decât înainte.

Schi în România

În 1909 are loc primul concurs de schi din România, pe lângă Brașov, iar în 1911 se organizează, la Postăvaru, prima cursă de coborâre.

În 1920, în România se atestează prima societate de ski, la Brașov. În realitate, societatea data din 1880, cu numele “Karpathia“. În 1892 exista un grup de schiori români, conduși de Carol Ganzert, ce schiau la Clăbucetele Predealului. Ulterior, s-au găsesc dovezi de practicare a schiului în Cluj, Bihor, Someș, Turda, Feleac. O performanță a acelor timpuri este parcurgerea distanței Cluj-Turda (35 km) în 5 ore și 30 de minute. În anul 1931 se înființează Federația Română de Schi.

Revista ”Historia” publică o poveste frumoasă a … fotbalistului Constantin Anghelache, ce s-a dovedit unul dintre cei mai buni schiori de la Institutul de Cultură şi Educaţie Fizică Bucureşti și a fost instructorul personal de schi a Majestății Sale Regele Mihai I.

„Am suferit odată un accident pe pârtia de schi de la Sinaia. M-am lovit de un copac, iar Regina-Mamă a venit imediat lângă mine şi s-a îngrijit să fiu în siguranţă. Primele îngrijiri le-am primit chiar de la distinsa doamnă, care apoi m-a transportat la spital cu maşina personală. Nu a fost nimic grav, din fericire”

Constantin Anghelache

Anghelache si Mihai I 1942
Constantin Anghelache si Majestatea sa Mihai I, poză din 1942 / historia.ro

Altădată, Anghelache a fost invitat la masă, la Palat, dar după servirea primelor feluri de mâncare, nu se atinsese încă de bucate. Nu ştia cum se foloseşte vesela şi îi era teamă să nu facă vreo gafă. Unul dintre cei care servea a observat încurcătura şi a inventat un pretext să-l cheme în bucătărie. Studentul schior şi fotbalist a primit acolo indicaţii despre furculiţe şi cuţite şi a fost trimis înapoi la masa regală; nu înainte însă de a mânca pe săturate în bucătărie…

În momentul de față, cel mai extins domeniu de schi din România este cel de la Poiana Brașov, cu 7 pârtii de schi și o lungime cumulată de 24 de km, pe o suprafața de aproximativ 80 de hectare, dar modernizări s-au făcut în ultimii ani în numeroase zone de schi din România.

Foto principal: Schioare de la începutul secolului XX / Zdarski Ski Museum

Surse de informare cu privire la istoria schiului: ski-si-snowboard.ro

Radio România Cultural

austria.info

Comitetul Sportiv și Olimpic Român

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s