Fotbal

Orezăria de la Snagov vs. OZN-ul de la Craiova

România rămâne plai de paradoxuri, iar fotbalul nu-și poate face flotant în ”Normalitate”, așa că ne oferă și el extremele sale. Meciurile jucate la acest final de săptămână ne-au arătat toate fețele unui sport pe care încercăm să-l ținem pe linia de supraviețuire.

Sfertul plin al paharului a venit de la Craiova, unde 20.000 de oameni au populat, pe frig și ploaie, cel mai nou și poate cel mai modern stadion al țărișoarei noastre. Meci bun, atmosferă de mare derby și o bulă de speranță că mai are sens să întoarcem privirile spre fotbalul românesc. Bine, nici de aici nu au lipsit cârcotașii pentru care un meci încheiat cu 3-1 (0-1) nu poate fi cinstit. Unoeri mă întreb ce avem în număr mai mare, în România: blaturile sau personajele pregătite să vadă ”aranjamente” și la o miuță din curtea școlii.

Nu mă uit la Liga a III-a sau la Județ, dar Liga a II-a a oferit zilele acestea un alt fel de spectacol. Poate cea mai revoltătoare situație este la Snagov, unde nici măcar pe vreme bună terenul nu arată acceptabil. Sâmbătă, la partida cu Luceafărul Oradea, organizatorii ”plantau” nisip între urmele de gazon ca să se poată juca. Da, este Liga a II-a, căreia Federația Română de Fotbal i-a găsit sloganul ”Marea performanță începe aici”!

Stadionul Vointa Snagov
Stadionul din Snagov, la 2 decembrie 2017 / Foto: Călin Vegheș

Zilele trecute, Andrei Vochin încerca să explice la o televiziune cum ar pieri fotbalul românesc dacă astfel de stadioane nu ar fi omologate. Numai că, odată omologate provizoriu, provizoratul se transformă în eternitate.

La Suceava, meciul a început cu aproape o oră întârziere, din pricina căderilor de zapadă, iar sextupla campioană UTA joacă de multă vreme la Șiria, unde cei 22 s-au distins cu greu printre fulgii de zăpadă. Dar nu, FRF se încăpățânează să mai programeze două etape din ”B”, chiar dacă acestea oferă fotbal ioc și asistență spre zero.

Stadionul Areni Suceava pe zapada 1
Stadionul Areni Suceava: organizatorii meciului au montat pluguri pe mașini 4×4 pentru a curăța terenul / Foto: Marius Cocoș

Din mixurile acestea, Craiova-Snagov, Șiria-Suceava se compune un fotbal ce merge doar întâmplător la turnee finale. Un fotbal ce mai respiră prin naționalele U21 și U19, dar în același timp un fotbal unde stau cu chirie multe slăbiciuni și frustrări.

Ninge la Siria inainte de UTA Chindia
Stadionul Otto Greffner Șiria, la 3 decembrie 2017 / Foto: Vlad Sturz

Foto principal: Stadionul Voința Snagov / Stadionul Ion Oblemenco Craiova / Stadionul Areni Suceava.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s