Schi

Hannes Schneider, povestea fascinantă a celui considerat părintele schiului modern

Hannes Schneider s-a născut în 1890, la Stuben am Arlberg, în ”ciocul” acela de Austrie dinspre Liechtenstein și Elveția. A făcut cunoștință cu schiul la zece ani, a avut primele schiuri autentice trei ani mai târziu, iar la 17 ani devenea instructor de schi la Hotel Post in din St. Anton.

Istoria schiului îl reține ca inventator al ”tehnicii Arlberg”, cea care a introdus răsucirea în stilul de schi, practic a revoluționat acest sport. Nici măcar asta însă nu poate justifica adjectivul ”fascinant” din titlu. Adevărata sa aventură începe în Primul Război Mondial și va vira spre dramatism în vremea celei de-a doua conflagrații planetare.

A servit și în armata austriacă și în cea americană

În războiul de la începutul secolului a apucat deja să activeze ca instructor de schi în armata austrică, după care s-a întors la Hotel Post. În 1920, apare într-un film documentar despre tehnica Arlberg și apoi pune bazele unei școli semi-independente de schi, unde a predat noua metodă de a coborî muntele.  

Vine și anul 1928 care aduce prima ediție a cursei alpine de la St. Anton. El însuși câștigă numeroase curse și devine cunoscut drept cel mai rapid și agil schior al Europei. În plus, continuă să apară, în perioada interbelică, în filmele despre schi ale regizorului Arnold Franck, care au făcut schiul foarte popular, dar un eveniment ce a schimbat istoria lumii îl determină să părăsească țara natală.

hannes schneider
Hannes Schneider, poză de pe site chalet-ului, http://www.househannesschneider.at

Naziștii anexează Austria în martie 1938, iar Schneider este una dintre vocile care li se împotrivește. Face închisoare, i se confiscă școala de schi, dar numele său era deja prea cunoscut pentru ca nemții să-l elimine, astfel că, în 1939, își mută ”operațiunile” în … Statele Unite ale Americii, la North Conway, New Hampshire. Al Doilea Război Mondial îl readuce în rândul vânătorilor de munte, de această dată în U. S. Army, ca instructor la Diviziei Montane 10, din care făcea parte și fiul său.

A murit în 1955, în SUA, pentru ca trei ani mai târziu să intre Galeria Celebrităților americane din domeniul schiului, US Ski Hall of Fame. Un concurs ce are loc în fiecare an, în luna martie, la Cranmore, îi poartă numele ”Hannes Schneider Meister Skiing Cup”.

Casa copilăriei, devenită în pensiune de lux

Memoria lui Hannes Schneider este celebrată și în Austria. Casa copilăriei sale din Stuben am Arlberg a fost transformată într-un luxos chalet, … de un om de afaceri american și un pasionat schior, Stephen Buscher, în partneriat cu Gertrud Schneider, proprietereasa Hotelului Kristiania Lech și fiica lui Othmar Schneider, primul austriac câștigător al medaliei olimpice de aur la schi alpin.

Poze istorice cu Hannes Schneider, trofee de vânătoare din regiune și alte exponate vintage se îmbină perfect în acel chalet construit pe mai multe niveluri și care beneficiază de șapte dormitoare, piscină și saună. Totul acolo este făcut să te lase fără glas și poate mai ales prețul: o săptămână în cabana Schneider, pentru un grup de 14-20 de persoane, costă 213.316 lei, adică peste 46.000 de euro. 

Chalet Schneider
Lux la peste 6.000 de euro/noapte. Foto: http://www.househannesschneider.at

Foto principal: Hannes Schneider, poză de la Wintersportmuseum Murzzuschlag, Austria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s