Schi

VIDEO | Schiul, (încă) un pariu pierdut

Merg cu autobusul la schi și aud o mulțime de limbi vorbindu-se: germană, engleză, olandeză și chiar română. Și merg devreme, să prind prima zăpadă de după ratrac, așa că mă nimeresc în autobus aproape numai cu tineri instructori de schi, fete și băieți. Unii adormiți, alții puși pe șotii, unii înfofoliți, alții doar cu o bluză pe ei.

Austria este un aspirator de turiști și de instructori de schi. Veniți, și unii și alții, din cele mai diverse locuri ale continentului. Zona despre care vorbesc – Alpendorf / Wagrain / Flachau – este undeva la 50 km sud de Salzburg și oferă peste 200 de km de pârtii. Nu erau atâția, dar austriecii au construit o mega-telecabină – G Link, cu capacitate de 130 de locuri – pentru a lega doi versanți din Wagrain, aflați la câțiva kilometri distanță.

Totul face parte dintr-un domeniu extins, Ski Amade: cu același ”pass” poți schia în cinci regiuni, pe un total de 760 kilometri. Cei de acolo sunt atât de interesați în a aduce cât mai mulți turiști încât site-ul oficial Ski Amade are secțiuni în multe limbi ale continentului, inclusiv română.  În mai toată regiunea ai autobuse gratuite care te iau din apropierea pensiunii și te duc la cea mai aproapiată gondolă.

Ei, da, și am ajuns și la ceea ce m-a determinat să scriu acest articol. Este vorba despre postarea recentă a lui Romeo Dunca, omul care încearcă de câțiva ani să modernizeze domeniul de schi de pe Muntele Mic.

”Azi, sunt 30 de zile de când am cerut prin adresă scrisă un act important, fară de care nu putem obţine autorizarea funcţionării în legalitate a noului telescaun. Primăria Turnu Ruieni, in loc de ajutor pentru a putea beneficia de investiţie, m-a șantajat in mod ordinar ca tâlharii la drumul mare. Îmi dau hârtia dacă schimb datele de fond ale contractului in baza căruia am construit. 
Niste escroci!!!

Și proști pe deasupra dacă își inchipuie că, cu astfel de șantaje ordinare o să mă convingă să fac vreun compromis. De frică să pierd bani, speră să le accept condiţiile penale și nerușinate!

De mâine începem conservarea instalaţiei, o să punem si cablul pe role si ne vedem după proces”

Comunicat Romeo Dunca

În Austria, Ski Amade concesionează terenurile pe care amenajează pârtiile de la proprietarii de pășuni. Câștigă toată lumea: firma pentru că obține profit, proprietarii de pământuri pentru că încasează chirie iarna, când oricum nu folosesc pașunile.

La noi, abia ajungi la pârtii și când ești acolo dai peste o parcare supraterană neterminată și peste fundația unui hotel – vezi Transalpina – sau trebuie să te interesezi din timp dacă merg instalațiile ca să nu stai cu schiurile pe uscat. Câți dintre dumneavoastră nu au auzit replica românească ”Nu pornim instalațiile dacă nu se adună zece oameni”?

Medana Pop
Medana Pop este o româncă plecată de multă vreme în Austria, ca monitor de schi. Acum, ea, soțul Marius și fiica Alexandra s-au stabilit acolo și sunt instructori. Din timp în timp, ei organizează tabere de schi și în Caraș Severin, pe Muntele Mic.

Este păcat că într-o vreme când schiul este la modă și la îndemână, România nu profită de această șansă. Cu siguranță, părinții noștri nu aveau atâtea șanse de ”a-și da copiii la schi”, cum au părinții de astăzi. Cererea este mult peste oferta țării noastre, cu toate eforturile făcute în ultimul timp: schiatul la noi este mai degrabă o aventură decât distracție, iar dacă vine vorba despre aventură, eu unul prefer – de exemplu – s-o apuc pe o pârtie netrasată, decât să stau cu sufletul la gură și cu multe semne de întrebare până ajung să urc muntele și să pun schiurile în picioarele.

Foto principal: Facebook Muntele Mic online

 

2 gânduri despre „VIDEO | Schiul, (încă) un pariu pierdut

  1. Pai cum vrei partii de schi cand nu avem nici autobenzi ? ce e mai prioritar ? partia sau autobanda ? stati linistiti, nu vedeti degraba in romania partii si instalatii de schi ! sa mai treaca vreo 50 de ani si atunci poate suntem la un sfert din nivelul lor de azi ! nu uitati ca austriecii au partii si instalatii moderne de pe vremea cand la noi era comunismul in floare ! Acum vreo 50 de ani existau instalatii la ei, ce vreti ? in 5 ani sa ii egalam ? nici vorba ! vorbe-n vant si vise ! trebuie sa mai treaca multa vreme ca sa ajungem la nivelul lor de acum 20 ani ! fiti seriosi ce naiba, uitati unde traiti ? luati-va bilete si mergeti in austria pana una alta si uitati de romania ! intai autobenzi si abea apoi partii ! in plus vorbiti de partii ? da’ de educatia de pe partiile din romania de ce nu vorbiti ? e plin de mitici care se dau mari pe la sinaia si habar nu au sa schieze : beti pe partie, urla, vorbesc urat si mai ales au prioritate la instalatie bagandu-se in fata fara sa stea la coada ! si nu numai ei, in general toti ! se calca , se incaleca , se ciocnesc, haos ! motiv pt. care eu nu servesc romania la schi ! eu vreau sa schiez , nu merg la schi sa stau la coada si sa ma lovesc de toti tampitii fara educatie ! Am schiat in Amade vreo 15 ani incat il stiu pe de rost ! au revoir a bientot !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s