Timp de gândire

Nebuna nu e nebună de ieri, de azi

Cazul ucigașei de la metrou a mișcat România în ultimele zile. Prea târziu ne adresăm  însă unele întrebări, în principal cele referitoare la precedenta tentativă de omor. Femeia nu a pățit nimic după prima încercare și asta este cu adevărat revoltător, dar la fel de uimitor este modul cum ajunge o astfel de persoană să se deplaseze liber, să-și poată exhiba frustrările în cel mai barbar și violent mod.

Ucigașa ar fi trebuit să fie de fapt o pacientă. Ar fi trebuit să se afle într-un spital sau măcar sub un tratament strict, nu să bată străzile după voia sa. ”Un studiu recent al unei clinici private arată că 900.000 de români, adică 5% din populaţie suferă de depresie, iar la nivel mondial, sunt înregistrate 300 de milioane de cazuri”, nota Mediafax în primăvara acestui an. Problema – da, și aceasta – se află în sistemul medical românesc, unul tot mai slab/slăbit care oferă foarte puține soluții competente. În domeniul psihiatriei, schema de tratament este foarte importantă, iar greșelile, fie și cele mici, pot produce pagube incomensurabile. Un diagnostic greșit ori modificările prea dese de tratament pot condamna pacientul să nu mai găsească întoarcerea la o viață firească.

Nebuna de la metrou nu e nebună de ieri, de azi. Este și ea ”rodul” unui sistem medical șchiop și al unei legislații care – se dovedește încă o dată – nu poate constrânge astfel de oameni să se trateze. Povestea cineva despre o angajată cu același gen de probleme, care ani în șir dribla Medicina Muncii: când îi venea rândul, fie pleca în concediu, fie își lua zile libere, fie se îmbolnăvea. La revenirea în serviciu, apărea cu un certificat de medicină a muncii, eliberat fără doar și poate de un medic inconștient. Trucul a funcționat ani în șir și poate numai norocul a făcut ca un caz ”Metroul” să nu se producă mai devreme.

Să nu ne amăgim, însă, astfel de ”bombe cu ceas” umblă liber și o vor mai face multă vreme de acum înainte.

Foto: medicinacluj.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s