Timp liber

VIDEO | Radetzky, feldmareșalul chemat de la pensie

V-ați uitat la Concertul de Anul Nou de la Filarmonica din Viena? Tot cu Marșul Radetzky s-a încheiat, nu-i așa?

Contele Johann Josef Wenzel Radetzky von Radetz a fost unul dintre cei mai mari comandanți militari ai Austriei, un nobil boemian, feldmareșal imperial austriac. S-a născut la 2 noiembrie 1766, la Třebnice, în Boemia, și a trăit peste 90 de ani, neobișnuit pentru acea vreme, până la 5 ianuarie 1858, când s-a stins la Milano.

Pe când era foarte tânăr, a luptat în Italia, împotriva lui Napoleon. S-a distins prin curaj, iar în bătălia de la Maregno, din iunie 1800, a fost rănit de cinci gloanțe. Aproape un deceniu mai târziu, în 1809, a fost numit mareșal pe câmpul de luptă. Soldații săi, care obișnuiau să-l numească ”tata Radetzky”, îl idolatrizau și îl considerau de neînvins. Îl stimau atât de tare, încât atunci când Austria a fost implicată într-o criză militară în nordul Italiei a fost chemat de acasă, pensionat fiind și trecut de 80 de ani, ca să conducă armata. Bătrânul soldat a repurtat în scurt timp numeroase victorii, care au intrat în istoria imperiului.

Johann Strauß tatăl a compus Marșul Radetzky în anul 1848, cu ocazia victoriei de la Custozza, contra revoluționarilor italieni, iar prima audiție a marșului a avut loc pe 31 august 1848, la Viena.

Marșul face parte în mod tradițional din programul Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. Excepție a făcut anul 2005, când marșul respectiv a fost scos din program în semn de respect față de victimele Cutremurului din Asia de Sud-Est.

Un gând despre „VIDEO | Radetzky, feldmareșalul chemat de la pensie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s