Tenis de masă

De la Dumbrăvița adunate. Și întâlnirea cu Ni Xialian, jucătoarea care face istorie

”Nu pot să joc decât până la a treia minge!”, spune exasperată Andreea Dospina Zanfir, la un timeout. Are de cealaltă parte a fileului un monstru sacru al tenisului de masă, o jucătoare cu dublul vârstei sale. Cu o priză la paletă și cu efecte cum rareori vezi, Ni Xialian o învinge pe cvadrupla campioană națională cu ACS Dumbrăvița în minimum de seturi, 3-0 (6, 2, 6), iar formația sa, Girbau Vic, se impune tot cu 3-0. La 54 de ani, luxemburgheza de origine chineză joacă la un nivel incredibil.

Ajunsă la interviurile post-meci, Ni este plăcut surprinsă de interesul care i se arată, spune că se simte în România precum acasă și laudă calitățile jucătoarelor de la ACS, în special ale junioarei Izabela Lupulesku. ”Au nevoie de experiență. Poate au nevoie să ajungă la vârsta mea. Am ceva ani”, zice Xialian și râde în același timp și înfundat și cu gura până la urechi, așa cum numai asiaticii știu să facă.

Ajungem inevitabil și la subiectul longevitate, iar acolo jucătoarea care în iulie va împlini 55 de ani și care era campioană mondială de senioare în 1983, când niciuna dintre jucătoarele de la Dumbrăvița nici măcar nu se născuse, înșiră foarte concis câteva argumente:

”În primul rând, sunt norocoasă că am o familie extraordinară, în special soțul meu, care mă susține din plin. În al doilea rând, am o tehnică foarte bună dobândită în China; apoi, Federația și Comitetul Olimpic din Luxemburg mă sprijină necondiționat: pot călători oricât de mult, pot participa la orice turneu, am buget mai mult decât suficient. Toate împreună sunt importante și necesare pentru o jucătoare cu experiență sau pentru o jucătoare profesionistă, oricum ați vrea să mă numiți. Da, sunt norocoasă!”

Ni Xialian

Dincolo, intenția antrenoarei timișencelor, Nicoleta Husar, de a transfera o asiatică ar putea fi și mai intensă după un astfel de meci, numai că sumele par intangibile. O chinezoaică bună te costă 30.000 de euro pe an, în vreme ce tot bugetul clubului timișean, inclusiv pentru grupele de juniori, este de 18.000 de euro.

Pentru statistică și pentru că … site-ul ETTU o dă deseori în bară, iată rezultatele acestei prime manșe ACS Dumbrăvița – Girbau Vic TT (Spania) 0-3, din turul al patrulea al Cupei ETTU:

Izabela Lupulesku – Ting Ting Wang 0-3 (-4, -4, -5)

Andreea Dospina Zanfir – Ni Xialian 0-3 (-6, -2, -6)

Mihaela Dospina – Ana Garcia Montero 1-3 (-4, 7, -11, -10)

Returul va avea loc la 25 ianuarie, în Spania. Învingătoarea acestei duble va întâlni în sferturile de finală Cartagena, echipa ex-dumbrăvițencei Adina Diaconu, ajunsă în această competiție după ce a fost eliminată din Champions League.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s