Fotbal · Mix Media

Divizia  A, acum 50 de ani. Analiza dintre tur și retur, scrisă de Ioan Chirilă

Pauza dintre tur și retur ne lasă timp de analize ale campionatului aflat în desfășurare, dar și pentru un pic de istorie, iar astăzi am privit spre ediția de acum exact o jumătate de veac.

Revista ”Sport” publica în numărul din Ianuarie 1968 (nr. 217) o analiză pe două pagină a Diviziei A, ce se afla în pauza dintre tur și retur. Poartă semnătura lui Ioan Chirilă și se intitulează ”Față în față. CE AȘTEPTĂM ÎN RETUR DE LA ”CEI 14””.

Așadar, și atunci prima ligă avea 14 etape, dar se juca numai sezonul obișnuit, fără playoff și playout. Steaua și FC Argeș ocupau primele două poziții la egalitate de puncte (17), urmate, la două lungimi, de un grup de trei echipe, format din Universitatea Craiova, Universitatea Cluj și Dinamo Bacău.

Clasamentul 67.68

Militarii și piteștenii au terminat acel campionat tot la egalitate de puncte (33), însă Steaua a devenit campioană națională, grație golaverajului (45-26, față de 40-23). Gruparea din Pitești avea și ea să câștige titlul, în deceniul următor, în două rânduri (1972, 1979).

Ioan Chirilă și așteptările de la retur:

  1. STEAUA. Activizarea la maximul a celor trei ”vârfuri” – Sorin Avram, Soo, Voinea; mai multă constanță în jocul mijlocașilor (primul vizat e D. Popescu) și mai multă încredere cvartetului defensiv Sătmăreanu-Jenei-D. Nicolae-Hălmăgeanu, varianta cu Rotaru nefiind deocamdată acceptabilă – după părerea noastră – pentru o echipă de nivelul tehnic al Stelei.

  2. FC. ARGEȘ. Aducerea întreegii echipe la tempo-ul Kraus sau Jercan, singurul capabil să forțeze titlul în acest retur care promite o accelerație din partea tuturor … combatanților. De asemenea, menținerea pe toate căile a stării de relaxare psihică, aceasta fiind, după părerea noastră, principala cauză a cvasi-succesului de până acum.

Interesant este că următoarele două ediții (68/69 și 69/70)  au fost câștigate de UTA, care atunci se afla doar pe locul al șaptelea și termina campionatul 67/68 pe poziția a patra.

  1. U.T.A. Să persevereze în … consecvența cu care mizează pe tehnica tinerilor săi, uniți în jurul lui Lereter. Așteptăm împlinirea promisiunilor făcute de Axente, Domide și, mai ales, de cele ale extremului stânga Dumitrescu IV.

Jurnalistul a surprins în articolul din ianuarie 1968 declinul a două echipe bucureștene în poza principală a materialului, pe care  o puteți vedea și dumneavostră mai sus, cu următorul text foto: ”DINAMO BUCUREȘTI și PROGRESUL (1-1), echipele cu cele mai ”spectaculoase” căderi în toamna lui 1967. Să vedem ce le va rezerva returul. În imaginea noastră, Lucescu încearcă să treacă prin ”defileul” Peteanu (prim plan) și Viorel Popescu”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s