Baschet

Boemul schimbă prefixul

Există jucători și jucători, dar dacă simplificăm lucrurile ei se pot împărți în ”artiști” și ”harnici”. Cristian Bota poate fi plasat fără frica de a greși în prima categorie. Colegii și cei care l-au văzut pe viu vorbesc despre ușurința driblingului și naturalețea aruncării la coș. Marca undeva la 30 de puncte într-o perioadă când nu existau triplele.

Abia ieșit din juniorat, Cristian Bota a făcut parte din acea echipă care a promovat Timișoara în Divizia A, în 1987, iar de atunci orașul de pe Bega nu a lipsit din primul eșalon.

”A fost un sezon 1986/1987 foarte bun în divizia B, deși clubul abia se organizase. Turneul final de promovare a avut loc la Arad și a fost foarte palpitant. Am câștigat două partide și am pierdut una, linie de clasament care ne-a permis să promovăm. Da, am făcut jocuri bune în barajul de promovare. Pe atunci nu se ținea statistica, dar sora mea se afla în tribună și aduna punctele marcate de mine. Am avut o medie de circa 30 de puncte în cele trei jocuri de la turneul de promovare, la care s-au adăugat pasele decisive pe care le dădeam”

Cristian Bota

”Nenea”, cum i se spune acum, a făcut junioratul la Deva, dar a fost repede remarcat de antrenorii timișoreni Mihai Bolcu și Dragoș Oprea. În primă fază și Timișoara avea să fie doar o rampă de lansare.

”Primul meu antrenor de la Deva a fost Marcel Mara, nimeni altul decât tatăl fostului fotbalistul Bogdan Mara, iar al doilea Safar Zoltan Senior. Vreo doi-trei ani am făcut fotbal, dar datorită surorii mele m-am apucat de baschet, pentru că … se juca în sală și nu erau atâtea zgârieturi și accidentări. După antrenamentele de fotbal, vedea tot rupt acasă!

După ce am ajuns la Timișoara, încă de când evoluam în Divizia B, au fost tatonări din partea Stelei și ulterior s-au concretizat. Asta a fost și dorința mea, să joc alături de cei mai buni baschetbaliști ai vremurilor de atunci, precum Petrică Brănișteanu, Florentin Ermurache, Sorin Ardelean. Două sezoane am stat la Steaua și am fost campioni naționali de fiecare dată. Acolo am învățat exact ce înseamnă sportul de echipă, unde sunt mulți jucători de valoare. M-a ajutat foarte mult în experiența mea ulterioară.

Apoi, a venit revoluția și m-a rugat Adrian Vermeșan să revin la Timișoara. A reușit să mă convingă și m-am întors acolo unde am promovat în baschetul de elită”

Cristian Bota

O vreme, Bota a fost convocat și la echipele naționale, iar de sub tricolor are o amintire specială.

”Da, am fost convocat încă de la vârsta junioratului și am ajuns și la naționala de seniori. Cea mai frumoasă amintire e din Turcia, de la o ediție a Balcaniadei, cea din 1988, unde am jucat foarte bine și am fost ales în cinciul turneului, pe postul de conducător de joc, deși Serbia l-a avut pe acea poziție pe nimeni altul decât Aleksandar Đorđević, fostul mare jucător și actual selecționer al Serbiei

Cristian Bota

În imagine, deveanul (nr. 7) se felicită cu Sorin Ardelean, un alt baschetbalist care a parcurs drumul Timișoara-Steaua-Timișoara. Este o poză făcută acum trei decenii, în sala  Floreasca din București, la finalul unei partide dintre Steaua și Universitatea Cluj. Despre Sorin Ardelean, alias ”Pasăre”, care a fost și căpitan de echipă la Elba am scris acum ceva vreme.

Bota este acum antrenor secund la SCM BC Timișoara. A fost ”principal” în urmă cu un an, în ianuarie 2017. Și-a dat seama că nu locul acela nu e pentru el: ”Mai bine renunț, decât să fac rău și echipei și mie”, a spus el. Ăsta-i ”Nenea” Cristi și așa va rămâne și în … cealaltă jumătate de veac. La mulți ani, la 50 bătuți pe muchie!

Bucurie Cristian Bota
Antrenorul Cristian Bota a condus echipa de tineret a BC Timișoara la titlul național, în 2013 și 2014.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s