Timp de gândire

Londra-Amsterdam, mai bine cu trenul decât cu avionul?

Din 4 aprilie, călătorii care până acum foloseau avionul să ajungă de la Londra la Amsterdam, au o nouă opțiune – mai ieftină și mai ecologică:  trenul. Biletele vor fi puse în vânzare din 20 februarie, iar un drum cu trenul pe ruta Londra-Amsterdam va costa de la 35 de lire sterline.

Firmele de transport aerian au raportat o cifră anuală de 4 milioane de călători între capitala britanică și Amsterdam, una dintre cele mai solicitate rute din Europa. Călătoriile au atât scop de afaceri, cât și turistic.

Alternativa ”tren” pare potrivită și din punctul de vedere al timpului. Dacă punem la socoteală că aeroportul este departe de oraș, iar îmbarcarea putea dura zeci de minute, trenul nu reclamă mai mult timp și, în plus, te duce din centrul Londrei în centrul Amsterdamului. Deocamdată, pasagerii sunt nevoiți să schimbe trenul la Bruxelles, însă odată cu lansarea noii linii , legătura va fi directă pe relația Londra-Amsterdam.

Călătoria între Londra și Rotterdam va dura 3 ore și un minut, iar cea din capitala Marii Britanii până la Amsterdam va fi de 3 ore și 41 de minute. Cam cât Timișoara-Oradea (170 km) cu trenul, scrie Civinet România, care preia un articol din The Guardian. Noul tren al Eurostar, e320, poate transporta chiar și 900 de pasageri, cu viteze ce pot ajunge până la 320 de kilometri/oră, în funcție de infrastructură.

Eurostar, firma care va opera acest traseu feroviar, a anunțat că un tren produce cu 80% mai puține emisii de carbon decât un zbor pe aceeași rută. Planurile pentru o astfel de linie ferată au fost făcute din 2013, dar lansarea sa a fost amânată în mai multe rânduri din pricina problemelor legate de imigrație și de controlul pașapoartelor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s