Timp de gândire

VIDEO / Celebri după gratii: o idee bună și un marketing agresiv

Mă întorc acasă de la Florența, via Munchen. Avionul nu decolează tocmai lin și asta-mi creează o dispoziție incomodă. Îmi închipui că dacă mă uit la serialul ”Dezastre în aer”, de la National Geographic, pot da note piloților: ascensiune bruscă, un viraj grăbit spre dreapta…, lucrurile nu mi se par la locul lor. Certamente, trebuie să-mi ocup mintea cu ceva, că doar știu mai bine oamenii din cabină ce au de făcut.

Am la îndemână volumul al treilea din tetralogia napoletană a Elenei Ferrante. Cel în care autoarea urmează să se mute chiar la Florența. Pur și simplu așa s-a nimerit, nu a fost nimic premeditat. Florența din carte s-a potrivit cu Florența din city-break.

Până la urmă găsesc ceva și mai bun de mutat gândurile și acel ceva vine într-o cutie atât de mică încât și un inel de logodnă ar încăpea cu greu. Dar totuși acolo este bruma de gustare pe care ne-o oferă Air Dolomiti. Sunt trei biscuiți ”home made”, de fapt ”prison made”, dacă mă uit mai bine pe ambalaj: ”Biscuits Cioccolotti – The First Bakery inside a Prison in the World”. A fost suficient ca să pornesc pe firul poveștii și să-l las definitiv pe pilot cu manșa, profundorul și flapsurile lui.

Au pornit de la zero și apoi au primit premiul Academiei Culinare din Italia

Giotto patiserie inchisoare PadovaTotul a pornit în 2005 pe un val de schimbare a mentalității față de cei pedepsiți cu închisoarea, bazat pe implicarea lor și pe apropierea de comunitate.

”Due Palazzi” se cheamă închisoarea din Padova, Italia, unde în 2005 s-a înființat un atelier de cofetărie. Cei mai pricepuți deținuți au fost transformați în patiseri, iar de atunci încoace ”afacerea” a crescut. Cu toate ”uneltele” acestor vremuri puse în joc, Pasticceria Giotto a primit identitate, site oficial, pagină de Facebook și o poveste fascinantă.

În 2008, la reuniunea patiserilor de la Rimini, deținuții au organizat expoziția „Căutând libertatea atât de dragă. Asigură reintegrarea”, care s-a bucurat de 60.000 de vizite într-o săptămână. În 2010, Patiseria Giotto a câștigat premiul Academiei Italiene Culinare ”Dino Villani”. În 2012, conferința de presă ce a deschis Festivalul mâncărurilor și vinurilor de la Florența, Taste of Pitti Immagine, s-a ținut chiar la patiseria închisorii din Padova. În 2015, patiserii închisorii au fost invitați la standul Italiei de la Expoziția Universală, ce a avut loc la Milano, unde au prezentat noile înghețate.

”La început, când maestrul mi-a spus să fac o prăjitură, de exemplu pentru o nuntă sau un botez, am fost în mare încurcătură și nu am crezut că voi reuși. Ne bucurăm că oamenii de afară nu ne privesc ca pe niște monștri și nu spun ”Uită prăjitura, lasă-i în lumea lor”.”

Pierin, deținut, specialist în aluaturi fragede

Prim-ministrul Italiei, Matteo Renzi, vizita în octombrie 2016 atelierul de patiserie. Inițiativa s-a dezvoltat de așa o manieră încât acum are zeci de magazine de desfacere în toate colțurile Italiei, de la Salerno la Bolzano, de la Genova la Trieste, cu produse de la banalul biscuit până la cozonaci și tradiționalul pannettone italian.

”În această patiserie sunt șase maeștri cofetari, care ne urmăresc și ne îndrumă spre ceea ce am putea face mai bine, în funcție de abilitățile fiecăruia. Primim un salariu la nivelul celor ce lucrează în această breaslă și asta ne oferă un fel de independență. Pe lângă aceasta, dacă ai familie, o poți ajuta. Este foarte bine să poți trimite bani acasă în fiecare lună”

Elvio, deținut, specialist în frământat

Concluzia este că dacă în Italia și în lume, în general, 80% dintre cei închiși revin la activități infracționale, la Pasticceria Giotto aceasta se întâmplă cu un procent de sub 2%.

Foto sus: Facebook Officina Giotto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s