Tenis

Amintiri cu Ana Bogdan. Tenisul și prețul plătit de părinți

Meciurile de tenis, în special cele ale juniorilor, sunt de multe ori acompaniate de prezența părinților. Unul sau chiar ambii părinți ai celor din teren trăiesc intens meciurile odraslelor. Despre implicarea lor s-a scris mult și nu de fiecare dată de bine, în special atunci când își iau rolul de antrenori. Pe de altă parte, fără aportul lor financiar, tenisul ar muri în România. Da, știu, mai toate sporturile din România se fac cu bani – bani mulți – din conturile părinților, dar parcă niciunde în așa măsura ca în tenis.

Recentele semifinale jucate de Ana Bogdan în circuitul WTA – la Monterrey și în Bogota – mi-au amintit un eveniment petrecut acum mai mult de un deceniu, la Internaționalele de juniori ale României. Era în 2006, când competiția rezervată juniorilor și junioarelor sub 18 ani a fost câștigată de o copilă de nici 14 ani, Ana Bogdan. Parcă mai mare decât bucuria Anei a fost cea a tatălui său: omul era atât de fericit că invita pe toată lumea, de la arbitri la jurnaliști, de la directorul de turneu la oamenii care făceau terenul, să-l viziteze la cabana sa, când au drum la Sinaia.

Tivoli castigatori fete

Din nefericire, România găzduiește prea puține întreceri de juniori din circuitul ITF ori turnee futures, așa încât cheltuielile părinților cresc cu deplasările în străinătate. Pe lângă  costurile scăzute, avantajele unor turnee ”acasă” ar fi că jucătorii pot fi susținuți de cei dragi și pot primi mai ușor wild card-uri ori alte avantaje pe care fiecare organizator le oferă autohtonilor.

Citiți și: FARMECUL PE CALE DE DISPARIȚIE AL TURNEELOR ”MICI”

La Internaționalele de juniori ale României, ce au loc la Timișoara de aproape un sfert de veac, s-au impus Monica Niculescu (2003), Alexandra Dulgheru (2004, când a jucat finala cu Raluca Olaru), iar printre participante s-a aflat și fostul lider mondial, Ana Ivanovic. În 2006, anul când a câștigat Ana Bogdan, în întrecerea băieților a triumfat moldoveanul Radu Albot, aflat și el în Top 100, pe 93 ATP.

Foarte curând, ne vom bucura de un nou meci din Fed Cup al României. Fetele pe care le vom vedea acolo au trecut și ele prin astfel de turnee, pe la etajele intermediare ale performanței, pe la temelia piramidei. Dacă nici de această temelie nu ne îngrijim, dacă nu aducem măcar turneele ”mici” la noi acasă, atunci dificultatea urcușului va atârna tot mai greu pe umerii sportivilor și ai părinților, iar actualele rezultate de la feminin ar putea deveni amintire, așa cum se întâmplă cu performanțele din Cupa Davis.

3 gânduri despre „Amintiri cu Ana Bogdan. Tenisul și prețul plătit de părinți

 1. In sportul individual din pacate in orice tara ai fii
  vei avea probleme similare
  Nimeni nu investeste in copilul tau inafara de parinte
  Iar cand copilul promite incepe un endorsment macar de echipament….
  Este extrem de dur tenisul , si din pacate nu este platit pe masura

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s