Fotbal

Germania în verde. Mitul irlandez și adevărul

Naționala de fotbal a Germaniei a jucat în verde, iar întrebarea care se impune este: de ce verde, din moment ce culorile drapelului german sunt negru, roșu și auriu?

Trei răspunsuri am putea găsi, iar unul dintre ele este ”nu știu”. Dintre cei care știu, mulți ar putea ști greșit, căci răspunsul ”Joacă în verde, în cinstea Irlandei” l-am auzit și într-un comentariu TV. Foarte multă lume crede că nemții au ales verde pentru unul dintre echipamentele de rezervă ca să arăte recunoștință Irlandei, prima națiune care a jucat un meci amical împotriva Germaniei, după Al Doilea Război Mondial, atunci când țara se afla sub semnul sancțiunilor.

Răspunsul conține două neadevăruri: nu există niciun fel de recunoștință și nu Irlanda a fost primul adversar din perioada postbelică. Ca fapt divers, Elveția este prima națiune cu care Germania a jucat atât în istoria sa – 5-3 pentru elvețieni, Basel, 5 aprilie 1908 – cât și imediat după cele două războaie mondiale.

Citiți și: Moscova nu crede în ofsaiduri

dfb-logoEi bine, al treilea răspuns, cel corect este: culoarea vine din logo-ul DFB (federația germană de fotbal). Acest logo a fost proiectat folosind culorile verde și alb, culorile care alcătuiesc un teren de fotbal.

Echipamentul Adidas este folosit de naționala germană de mai multe de șase decenii, adică din 1954. Cea mai recentă prelungire a înțelegerii cu producătorul german de echipament s-a produs în iunie 2016 și prevede că Mannschaft va evolua în tricourile cu trei dungi până în 2022. În anii 70, nemții au jucat pentru scurt timp în Erima, o fostă subsidiară a firmei Adidas.

 

Foto: afootballreport.com

Un gând despre „Germania în verde. Mitul irlandez și adevărul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s