La pedale · Mobilitate urbană

De ce să mergem la serviciu/școală cu bicicleta – primul curs în limba română de marketing al ciclismului urban

Civinet România a publicat online, în această săptămână, primul curs de marketing referitor la promovarea ciclismului urban.  Este traducerea unui curs alcătuit de firma daneză Copenhagenize Design Co. Mai exact, munca unei echipe multidisciplinare care oferă consultanță orașelor din întreaga lume privind bicicleta și mersul cu bicicleta (cultura, planificarea, traficul și comunicarea). Intenția este să inspire și să consilieze  administrațiile locale și organizațiile cu privire la modul în care bicicleta poată să redevină formă/mijloc de transport.

Cursul cuprinde șapte capitole, fiecare cu exemple practice și cu linkuri suplimentare, acolo unde cei interesați au nevoie de și mai multe informații.

  • Capitolul 1: Să înțelegem că ”mersul cu bicicleta în oraș” este un produs;
  • Capitolul 2: Cum ne construim campania de marketing;
  • Capitolul 3: Modul în care marketingul a schimbat perspectiva publicului asupra bicicliștilor;
  • Capitolul 4: Cum comunicăm schimbarea, înțelegând utilizatorul;
  • Capitolul 5: Cum comunicăm schimbarea apelând la cultura mainstream;
  • Capitolul 6: Cum comunicăm schimbarea folosindu-ne de sentimente;
  • Capitolul 7: Fixarea cunoștințelor și continuarea învățării.

Copenhaga motive de a folosi bicicleta

”Distanța, infrastructura și vremea, circumstanțe logice covârșitoare în decizia de a pleca de acasă cu bicicleta”

Cu siguranță, pentru cele mai multe orașe ale României, infrastructura pentru bicicliști este problema majoră. Chiar și așa, pașii înainte sunt semnificativi, iar numărul românilor ce se deplasează pe două roți a crescut sensibil în ultimii ani. Acum, administrațiile sunt îndemnate să ia serios în calcul promovarea mersului pe bicicletă: ca orice campanie publicitară ori de promovare, și aceasta ar trebui să se bazeze primordial pe emoții

”Deși a pleca de acasă cu bicicleta este o alegere individuală, ea este legată de anumite circumstanțe logice, cum ar fi distanța, infrastructura și vremea. Totuși, nu putem ignora influența emoțională a publicității în luarea unei decizii: plecăm sau nu, cu bicicleta?

A ști cum să influențezi aceste alegeri este cheia unei marketing eficient, care ar putea, la rândul său, să încurajeze noii bicicliști să preia comportamentul și să reducă numărul celor care renunță la bicicletă.

Știm că oamenii sunt bucuroși atunci când folosesc bicicleta, în măsură mai mare decât atunci când conduc mașina. Marketingul de succes folosește aceste emoții”

Reclame vechi la biciclete.jpg

Munchen-ul este considerat exemplul de succes. Orașul german conduce topul localităților care fac eforturi de a spori utilizarea bicicletelor în sistemul de transport urban. În afară de bugetul generos alocat infrastructurii pentru biciclete, orașul investește masiv și în campanii de marketing. Unul dintre obiectivele campaniei este „să-i motivezi pe oameni să folosească mai mult bicicleta pentru a experimenta cât de bine te simți pe bicicletă” – un scop emoțional explicit. Cei din Munchen au înțeles că la baza schimbărilor comportamentale stau emoțiile, lucru pe care cei din industria automobilelor îl folosesc de zeci de ani.

CURSUL INTEGRAL POATE FI PARCURS ȘI DESCĂRCAT aici.

Campania de la München este responsabilă pentru o creștere impresionantă a numărului celor ce folosesc bicicleta – cu 74%, în nouă ani. Campania este descrisă în filmul de mai jos.

Foto sus: Reclama vieneză pentru mersul pe bicicletă. ”Unsere Glucksrad” – A noastră roată a norocului; “Mein Firmenwagen” – Mașina mea de serviciu.

2 gânduri despre „De ce să mergem la serviciu/școală cu bicicleta – primul curs în limba română de marketing al ciclismului urban

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s