Timp de gândire

VIDEO | Jurnalul unui insomniac: Timișoara, capitala europeană a batjocurii

”Evenimentul este autorizat de Primăria Timișoara”, este scuza universală pe care locuitorii din zona Steaua-Calea Șagului o aud pentru trei nopți de insomnie. Trei nopți de hip-hop, în parcarea mall-lui, cu muzică la maximum, probabil fix în punctul în care nu o poți da mai că se rupe membrana boxei.

Nopți în care autoritățile au stat cu mâinile în sân și i-au plimbat pe locuitorii din zonă de la Ana la Caiafa.

Poliția Locală: ”La fața locului are loc evenimentul Vest Fest, autorizat de Primăria Municipiului Timișoara, iar la fața locului măsurile de ordine le asigură Jandarmeria… Este dreptul dumneavoastră de a vă adresa Primăriei cu o plângere”. 

Nu e decât o încercare ordinară de a fugi de răspundere, căci Legea Poliției Locale 155/2010 spune încă din primele sale trei-patru rânduri:

Art. 1. – (1) Poliția locală se înființează în scopul exercitării atribuțiilor privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, în următoarele domenii:

a) ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor;

 Oricum, evenimentul nu este numai autorizat de instituția de pe bulevardul Loga nr. 1, ci mai mult logo-ul Primăria Timișoara se înfățișează bățos pe afișul festivalului. Și ar putea să nu fie întâmplare că afișul declară zona ca fiind ”The land of wild beats” – Țara ritmurilor sălbatice, dar în engleză sună atît de asemănător cu ”Țara animalelor sălbatice”.

 

Paraziții și Mafia, poate asta-i România. Inclusiv Timișoara

Ora 3.40, sun și la Secția 3 Poliție. Ofițerul de serviciu pare ceva mai uman, mai puțin robotizat. Deschiderea, prima mutare, este oricum aceeași: ”Primăria Timișoara a autorizat evenimentul, pentru joi, vineri, sâmbătă noapte și dimineață. Dacă noi mergem acolo, nu găsim Poliție Locală, deși este un eveniment autorizat de Primărie” ”Păi, de la Poliția Locală am primit acest număr de telefon, ca să mă adresez dumneavoastră” ”Da? Că ei fac ce? Vă amendează dacă parcați mașina pe trotuar?”, se revoltă ”polițistul național”.

”Știu că și eu stau în zonă”, continuă omul. ”Ieri noapte n-am dormit, iar azi sunt la serviciul de 24 de ore. Am încercat să vorbim cu ofițerii de jandarmi de acolo, să dea muzica mai încet, dar acum e momentul de top și mâine noapte tot așa. A crescut numărul apelurilor după ora 3… Acuma-s Paraziții și mâine Mafia” ”Da, poate asta-i România, Paraziții și Mafia…”.

Citiți și: Dezinteres și lipsă de viziune: 1.000 km, uneori mai ușor de parcurs decât 100

Soluția unei sesizări la Primărie îmi este oferită și de la Poliția Națională. Cu lux de detalii. ”La celălalt mall nu mai au loc pentru astfel de evenimente, așa că vor fi trecute toate acolo. Măcar să mute cortul mai departe de zona de locuințe”. Mai are rost să-i spun că la hoarda de decibeli pornită din cortul Vest Fest, muzica probabil că se aude și de la Șag?

Și ca să fie clar că oricare dintre cele două instituții putea/avea obligația să rezolve problema să răsfoim Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice:

Art. 5. (1) Contravențiile se constată de către primar, împuterniciții acestuia, de către ofițerii sau agenții de poliție ori de către ofițerii, maiștrii militari și subofițerii din jandarmerie, precum și, pentru faptele constatate în zona specifică de competență, de către polițiștii de frontieră.

Eii, s-a făcut liniște, e trecut de 4 dimineața, mă duc să văd dacă mă mai vrea Moș Ene…

Un gând despre „VIDEO | Jurnalul unui insomniac: Timișoara, capitala europeană a batjocurii

  1. Asa se intampla in tara faradelegii fara de legi unde se aproba legile bunului plac si al interesului fara a fi citite si discutate ca sunt elaborate in laboratoare speciale de specialisti ,unde justitia se face pe sticla TV si in parlament mai putin in instanta , unde gazatii si batutii sunt anchetati de cei care i-au gazat (nu conteaza locul ca e Pungesti sau 10.08 conteaza fapta), unde cardasia legislativ, executiv, CCR de 3 decenii isi bate joc de popor facand praf Constitutia si legile incepand cu referendumul 300, 3 deputati condamnati sa nu exercite functii publice, atacand familia prin abrogarea Codului familiei 1953 si impunerea parteneriatului civil familiei dupa un fals referendum si prin legi ordinare abroga articole din Constitutie 90,125,134 sau sar peste art 115 facand din presedinte o tinta mars media negativa si un aparat de promulgat legi (daca ri au chef).
    Asa ca tine patesc cei care citesc cartile nu doar le bat

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s