La pedale · Mobilitate urbană

VIDEO | ”Bike Skyway”, pista de biciclete de la… ”etajul al treilea”, într-un punct de cotitură

2017 este anul când o firmă de arhitectură daneză, DISSING + WEITLING, lansa ”Bike Skyway”, cea mai revoluționară rețea de piste de biciclete din lume. Se întâmpla în orașul Xiamen din sudul Chinei.

Cu o lungime de 7,6 kilometri și situată la o înălțime de cinci metri deasupra solului, Bike Skyway permite bicicliștilor să traverseze în mod sigur și eficient miezul dens al acestui oraș de 4 milioane de persoane. Skyway-ul rulează pe un traseu paralel cu sistemul de tranzit rapid al autobuzului, cu zone de odihnă și puncte de acces multiple, pentru a ajunge la zonele de afaceri, la magazine și restaurante.

DISSING + WEITLING este firma care a construit și celebru pod de biciclete „șarpe” din Copenhaga, în 2014, iar directorul său general, Steen Savery Trojaborg, a vorbit despre principala problemă întâmpinată acum, la aproape doi ani de la lansarea ”Bike Skyway”, într-un articol publicat de jurnalistul și lectorul Mark Wessel, pe site-ul thecityfix.com.

Foto: Mark Wessel

Spre deosebire de orașele nebunești cum ar fi Copenhaga, unde benzile de biciclete sunt blocate în timpul săptămânii și relativ liniștite în weekend, Trojaborg spune că orașul Xiamen este opusul. Cei mai mulți utilizatori sunt turiști și exploratori de weekend, mai degrabă decât oamenii care merg la muncă.

”Provocarea este ca autoritățile să convingă cât mai mulți localnici să folosească Bike Skyway, nu să prezinte planuri de construcție a noi piste. Acum trebuie să lucrăm la scară micro. În timp, cu cât mai mulți locuitori se obișnuiesc cu bicicleta, comunitatea va susține treptat ideea de a crea o infrastructură suplimentară de ciclism”

Steen Savery Trojaborg

Imediat după deschidere, traficul a atins un maximum de 2.000 de cicliști pe oră și de 24.000/zi, dar apoi cifrele s-au stabilizat la circa 4.000 utilizatori/zi.

„Când am mers prima dată cu bicicleta de-a lungul Bike Skyway am auzit zgomotul traficului, iar reflexul a fost să mă uit unde erau mașinile și să mă poziționez în consecință, dar apoi mi-am dat seama că erau trei etaje mai jos”

Steen Savery Trojaborg

De asemenea, rețeaua de piste are pereți de siguranță de 1,4 metri înălțime, iar accesibilitatea – pe rampe și cu ”ascensoare” – a fost un alt element important de care s-a ținut cont la proiectare.

„Am acordat o atenție deosebită gradelor de înclinare de pe toate rampele”, mai spune Trojaborg. „A fost extrem de important să nu aveți pante prea abrupte. Argumentul nostru a fost că, în principiu, pistele ar trebui să fie accesibile pentru toată lumea”. Acum rămâne de văzut care va fi viitorul lor și dacă este util să fie construite și în alte localități din lume.

Foto principal: DISSING+WEITLING arhitecture

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s