sport

VIDEO + AUDIO | Top 100 cântece care ”ridică tribunele”

Sportul a evoluat de-a lungul deceniilor de la o joacă împreună cu prietenii la o industrie. Atmosfera din săli și stadioane a început să conteze mult, iar americanii au lansat moda majoretelor și a mini-show-urilor în orice pauză de meci. De aici, până la o concurență acerbă în a oferi cele mai antrenante momente a fost un pas mic.

Muzica a devenit principalul truc prin care spectatorii erau antrenați în acțiune. Rockerii au fost foarte căutați, însă un loc sigur și-au găsit și hip hop-erii.

În urmă cu ceva mai mult de un an, revista Billboard, care publică Hot 100, ierarhia oficială a industriei muzicale din SUA, a realizat un top și pentru piesele cele mai îndrăgite din arene. Precum Hot 100 și acest clasament cu prinde 100 de locuri, cu fiecare piesă comentată de DJ-ii, crainicii, inginerii de sunet ai echipelor americane de baseball, hochei, baschet și fotbal american.

Locul 100 este ocupat de un Megamix realizat de postul de televiziune ESPN în 1997, pe 50 se găsește GUNS N ‘ROSES, cu „PARADISE CITY”, o piesă de acum trei decenii, pentru ca pe 20 să fie NEIL DIAMOND, cu „Sweet CAROLINE”, cântec din 1969.

Top 10, dominat de piesele din anii ’90 și ’80

În Top 10, cele mai multe piese sunt din anii 90, adică patru, și una singură de după anul 2000. În total, șapte din primele zece piese vin din anii ’90 și ’80:

10. 2 UNLIMITED, "GET READY FOR THIS" (1991)
9. OZZY OSBOURNE, "CRAZY TRAIN" (1981)
8. HOUSE OF PAIN, "JUMP AROUND" (1992)
7. GARY GLITTER, "ROCK & ROLL PART II" (1972)
6. SURVIVOR, "EYE OF THE TIGER" (1982)
5. THE WHITE STRIPES, "SEVEN NATION ARMY" (2003)
4. ZOMBIE NATION, "KERNKRAFT 400" (1999)
3. NAUGHTY BY NATURE, "HIP HOP HOORAY" (1993)
2. GUNS N' ROSES, "WELCOME TO THE JUNGLE" (1987)
1. QUEEN, "WE WILL ROCK YOU" (1977)
Reportaj AUDIO – Top 100 cântece SPORT

5. THE WHITE STRIPES, „SEVEN NATION ARMY” – Josh Sabo, coordonator muzical la formația de baschet Cleveland Cavaliers spune: „E atât de des solicitată de fani și chiar dacă o mulțime de echipe o folosesc, e greu să nu o difuzezi, când vezi câtă energie aduce“.

Billboard a ales ZOMBIE NATION, cu „KERNKRAFT 400”, pentru locul al patrulea, un remix de teme Commodore 64, care s-a transformat într-una din piesele cele mai îndrăgite, fără ca mulți să știe cine o interpretează.

Podiumul este deschis de NAUGHTY BY NATURE, cu „HIP HOP HOORAY” (1993). „O piesă de hip-hop clasică din anii ’90, care îi face pe toți să-și ridice mâinile și să le legene”, spune același Josh Sabo.

Rock-ul a monopolizat primele două locuri, cu piese de acum trei-patru decenii. Pe poziția secundă, GUNS N’ ROSES, „WELCOME TO THE JUNGLE” (1987). „Este o piesă ușor de recunoscut, sunet clasic de chitară, știi automat ce este, la ce să te aștepți”, declară Bill Wareham, crainicul de la Pittsburgh Penguins, celebra echipă de hochei.

QUEEN și piesa lor din 1977, „WE WILL ROCK YOU”, sunt alegerea logică pentru locul I. Spectatorii apreciază melodia chiar pentru simplitatea sa plină de ritm.

„Poate că este cel mai mare cântec de rock din toate timpurile, ce se aude pe stadioane. Când răsună în boxe, mulțimea se ridică imediat, fredonează, ține ritmul, bate din picioare, e o adevărată nebunie”, a spus Laura Johnson, de la gruparea de fotbal american San Francisco 49ers.

„În toți anii mei de experiență, există doar un lucru cu care 20.000 de oameni vor fi de acord în unanimitate: când aud ”We will rock you”, opresc ceea ce fac și se implică total”

Roger Orton, de la Utah Jazz, echipa de NBA
Buddy, you’re a boy, make a big noise
Playing in the street, gonna be a big man someday
You got mud on your face, you big disgrace
Kicking your can all over the place, singin’
We will, we will rock you
We will, we will rock you

Un gând despre „VIDEO + AUDIO | Top 100 cântece care ”ridică tribunele”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s