sport

”PRIMUL TITLU – PROVINCIEI”. Timișoara 1972

Acesta este titlul cu care revista ”Sport” prezenta în numărul 12 din Iunie 1972, ceea ce la vremea respectivă era o premieră: o echipă din afara Bucureștiului câștiga titlul național, ”după 58 de ani de rugby în România”, și ea era Universitatea Timișoara. Aveau să treacă patru decenii până când orașul de pe Bega avea să repete performanța.

Timișoara este cu siguranță echipa care a dominat rugby-ul românesc în acest deceniu. Fie că s-a numit RCM, fie că s-a încuscrit cu Saracens, gruparea din Banat a cucerit titluri, Cupe ale României și Cupe ale Regelui, a participat în cupele europene și a dat o mulțime de jucători la națională, parte dintre ei naturalizați.

03 Rugby 1972 TM 1 titlu articol
”Internaționalul Gheorghe Rășcanu (cu balonul în brațe) este una dintre piesele grele ale echipei timișorene”

Titlul din 1972 tratat cu… îngăduință și catalogat drept ”o minune”

”Sport” era în anii ’70 o revistă foarte populară, ce apărea de două ori pe lună, în nunațe sepia, într-un format generos de 24×32 cm și cu 24 de pagini. Reportajul despre titlul obținut de bănățeni se găsește pe paginile 8 și 9, bogat ilustrat cu poze, iar pagina ultimă (24) prezintă încă o poză, cu bucuria timișorenilor, însoțită de următorul comentariu: ”Greu a fost drumul spre victorie al XV-ului Universității. Ultimul hop (Știința Petroșani) a fost trecut. Calea spre marele succes este liberă. De aceea apare firească explozia de entuziasm a lui Ghețu, Priess, Duță, Vollman, Ionică și Tătucu, care l-au ridicat pe umeri pe ”Tolea” Rășcanu, semn de prețuire adus marelui jucător, acela care a fost la temelia atâtor satisfacții” (Foto: Ion Mihăică).

De altfel, mica arena din Ronaț pe care Timișoara își dispută multe dintre meciurile de acasă poartă numele lui Gheorghe Rășcanu.

Dimitrie Callimachi este jurnalistul care semna reportajul de final de sezon despre Universitatea Timișoara, în acel an 1972.

”Nu știm dacă frații Iconomu și prietenii lor care au implantat prin 1912 rugbyul în București (primul campionat în 2014), cu mijloacele lor atât de modeste și empirice sau, mai târziu, marele animator care a fost Nae Mărăscu au gândit vreodată la posibilitatea realizării unei asemenea ”minuni”: Bucureștiul – concurat și depășit de un oraș din țară! Dar credem că, oricum, o asemenea ipoteză i-ar fi bucurat, asemenea cum bucură, de altfel, pe fiecare suporter devotat al balonului oval vestea mult așteptată. Inevitabilul s-a produs: primul titlu la rugby, după 58 de ani, aparține provinciei prin acest atât de sportiv oraș care este Timișoara”

Dimitrie Callimachi

Jurnalistul care jucase rugby pentru două formații din capitală, Locomotiva CFR și CSU București, încearcă apoi să răspundă la întrebarea ”cine este acest outsider care poartă culorile timișorene?”:

”Un team construit cu migală de ani de zile de un antrenor priceput, ”cu ochi”, numit Mitică Antonescu, care stă de multe sezoane în umbra tuturor succeselor rugbyului de pe malurile Begăi. După câteva încercări infructuoase (locul 5 în 1969; locul 3 și o medalie de bronz în 1970; din nou locul 5 în 1971), iată-i pe bănățeni apți de a ataca vârful piramidei. Pentru cei care au urmărit drumul rugbyștilor timișoreni în ultimii ani ”surpriza” nu capătă dimensiuni incomensurabile. Dimpotrivă ea este, dacă ne putem exprima astfel, rezultatul… logicii. La Universitatea s-au adunat, s-au înmănuncheat multe valori. Aici, alături de bănățenii Neiss, un adevărat stâlp al înaintării, Arsene, Priess, Vollman și Tătucu – ultimii având acum o valoare cu rezonanțe de lot republican – joacă ”Tolea” Rășcanu (student la Facultatea de științe economice), cotat în ultimii doi ani drept cel mai bun rugbyst al țării, precum și treisferturile Suciu, Peter (cu o bună experiență internațională), Szasz, Cîndea, mijlocașii Ghețu (o ”uvertură” de primă mînă), Ceauș și Iacob, înaintașii Ene, Ionică, Nedelcu, Vlad și, mai ales, talonerul Popovici, oricând apt de a îmbrăca tricoul echipei naționale. Iată, așadar, clădită la Timișoara o adevărată echipă de rugby , solidă și echilibrată pe ambele compartimente, căruia i se adaugă un fundaș îndemînatec și bun transformer, bîrlădeanul Duță”

Dimitrie Callimachi

02 Rugby 1972 TM 2 Vollman
”Închizătorul grămezii, Vollman, desfășoară adesea în spatele înaintașilor o prodigioasă muncă”

Universitatea Timisoara a devenit campioană cu două etape înaintea finalului de sezon, după un 22-12 (6-9), cu Știința Petrosani, acasă, în fața a peste 6.000 de spectatori. Patru eseuri au reușit bănățenii în acel meci jucat la 12 iunie 1972, prin Vollman, Tătucu, Popovici, Suciu.

Finalul articolului amintește panoul ce avea să devină celebru, un fel de omagiu oferit de un suporter-student.

”Desigur, de-a lungul campionatului, au existat în evoluția studenților destule fading-uri, destule „puncte moarte”, care odată cu câștigarea experienței și încrederii în propriile forțe, se vor elimina de la sine. Dar una peste alta, putem spune că titlul a încăput pe mîini bune, pe cele mai bune mîini ale întregului campionat…

Așa a apreciat lucrurile, probabil, și studentul de la Facultatea de fizică, Nicolae Benga, când a afișat la poarta căminului unde stau majoritatea rugbyștilor, un panou pe care scria: „Trecătorule, oprește-te un moment și înclină-te în fața ușii căminului unde trăiesc perlele rugbyului românesc!” Găsim în această lozincă mai puțină logică, poate, dar oricum o mostră a stimei de care se bucură echipa de rugby, a entuziasmului și a dragostei cu care o înconjoară miile de suporteri studenți, garanție a unor succese viitoare și mai însemnate”

Dimitrie Callimachi

05 Rugby 1972 TM 5 coperta
Revista ”Sport”, Iunie 1972, pagina 24

Șeful sectiei de rugby a Universitatii la acea vreme era Petru Laichici, cel ce a condus echipa timp de peste 30 de ani. Într-un interviu pentru site-ul super-liga.ro, Laichici și-a amintit greutatile pe care le-a intampinat pentru a construi acea echipa de glorie, de la inceputul anilor ’70.

„Viața unei echipe la vremea respectivă era foarte grea. Nici un jucător nu avea salariu. Aveam doi absolvenți de facultate. Unul era la Catedra de Sudură, Francisc Neiss, iar celalalt era Ion Tatucu, absolvent la Educatie Fizica. Din pacate, ambii au plecat dintre noi. Ceilalti erau studenti si stateau cate patru in camera, la Caminul 7. A fost mare lucru sa ne batem pe atunci cu Steaua și Dinamo, care aveau orice jucator pofteau, aria lor de selectie fiind toata tara. Timisoara n-a avut juniori, n-a crescut jucatori, deci am fost nevoiti sa importăm”

Petru Laichici

Oficialul timișorean a mai afirmat că Ministerul Învățământului nu-și dorea ca Timișoara să devină campioană.

”În momentul in care jocul echipei a început să se lege, am știut că suntem candidați la titlu, cu toate că Ministerul Învățământului n-a fost cu noi. In iarna lui 1972, la o ședință, ei ne-au cerut sa ajutam Universitatea Petrosani sa castige titlul. Noi am refuzat categoric, deoarece aveam sanse mai bune decât ei. Stiam ca meciul cu Petrosaniul de la Timisoara il vom castiga si vom lua titlu. Asa s-au si intamplat, ramanandu-ne apoi doua deplasari, la Bârlad si Farul, pe care, de asemenea, le-am cîștigat”

Petru Laichici | super-liga.ro

Studentii timișoreni au mai învins Rulmentul Bârlad (10-4) si Farul Constanța (15-13). La revenirea acasă, dupa meciul de la Bârlad, câteva sute de suporteri i-au întâmpinat cu buchete de flori și Gaudeamus Igitur, la gara din Timișoara. Sărbătoarea putea începe!

04 Rugby 1972 TM publicul

Palmaresul rugbystic al Timișoarei

Campioană națională: 1972, 2012, 2013, 2015, 2017, 2018

Câștigătoare a Cupei României: 2011, 2014, 2015, 2016

Câștigătoare a Cupei Regelui: 2015

Câștigătoare a Liga Europei Centrale: 2009

Un gând despre „”PRIMUL TITLU – PROVINCIEI”. Timișoara 1972

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s