sport

De la Budapesta, cu năduf

E campioană olimpică pe echipe en titre și vicecampioană mondială la individual. Spadasina Ana Maria Brânză a avut parte de un cantonament în Budapesta, iar la finalul său și-a vărsat năduful. Nu, nu pentru vreo șicană sau răfuială pe care ar fi putut-o avea cu vecinii rivali, ci din frustrarea neputinței.

Când vorbim despre neputință la Ana, ea nu se naște din pricini sportive. Și atunci când pierde, una dintre marile sportive române ale acestui deceniu știe că a făcut tot ce era posibil la acel moment pentru a evita eșecul. Asta pentru că este o perfecționistă.

Frustrarea Anei a erupt atunci când a pus în oglindă condițiile din țara sa și cele din Ungaria. ”Deși populația Ungariei este la jumătate (aproximativ) față de cea a României, la Federația Maghiară de Scrimă sunt afiliate peste 90 de cluburi/asociații sportive cu peste 6000 de sportivi legitimați (noi ne mulțumim cu mai puțin de jumătate din numărul lor de sportivi legitimați)”, notează sportiva și adaugă: ”M-am antrenat într-o sală cu 26 de aparate și planșe (dacă înmulțiți cu 2 veți afla câți sportivi se pot antrena „electric” în același timp). Cea mai mare sală din România are 10-12 planșe – la Satu Mare… ce coincidență! Și, apropo, asta era sala de antrenament a unui club!!!”.

Analiza Anei Brânza Popescu se extinde la nivelul întregului sport: ”În fiecare sat, nu oraș, există un bazin de înot pentru că cineva s-a gândit cât de importantă și benefică este această activitate pentru copii. Drept pentru care, toți copiii vor învăța să înoate”.

Sportiva de la Steaua București mărturisește că nici măcar nu a fost nevoie de prea multă ”documentare” pentru a afla aceste amănunte: ”Am văzut copii mulți și fericiți! Și dornici de performanță, așa cum sunt și ai noștri. Și fără supărare, n-am văzut picior de părinte în sală. Iar aceste detalii le-am aflat doar din discuții amicale, fără să-mi dau prea mult interesul și să încerc să înțeleg sistemul lor. Cert este că, la ultima ediție a JO, Rio de Janeiro 2016, Ungaria a câștigat 15 medalii!”.

Ca să se – cum singură spune – ”răcorească”, Ana presară un pic de malițiozitate la final, când duce comparația la capăt: ”În timp ce vecinii noștri consideră sportul o prioritate națională (și se cam vede treaba asta), noi ne gândim cum să înlocuim orele de educație fizică de la clasele primare! Acum mă și gândesc… dacă ne trezim mâine cu vreo câteva sute de puști dornici să facă scrimă?! Uite așa, că vor ei! Ce facem cu ei?!? Bine, noi ne-am antrenat și-n săli de conferință și chiar restaurante, ce mare brânză. E ok!”.

Să nu uit. Ana Maria Brânză Popescu este și vicepreședinte al FR Scrimă și nu unul care să stea încuiat în birou, dar la noi lobby-ul pentru săli de sport poate fi insuficient chiar dacă este făcut de un sportiv cu multe distincții olimpice și mondiale în spate…

Foto: Facebook Ana-Maria Branza Official

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s