Baschet

Spania, campioană a Europei pentru a patra oară

Campionatul European de baschet feminin s-a încheiat cu victoria Spaniei, care astfel își păstrează titlul continental. Ibericele au câștigat toate cele șase partide jucate la turneul final Euro.

Competiția a avut loc în Serbia și Letonia, iar finala Spania – Franța s-a jucat în Stark Arena din Belgrad. Trupa lui Mondelo s-a desprins din primul sfert (32-21) și conducea la pauza mare cu 50-36. După un sfert al treilea încheiat la egalitate (20-20), Spania a „sprintat” și s-a impus fără probleme: 86-66. Marta Xargay a fost cea mai bună jucătoare a finalei, cu 23 puncte, 4 pase decisive și 3 recuperări pentru echipa învingătoare.

Marta Xargay | Foto: http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2019

Și la precedentul turneu final, ultimul act a pus față în față Spania și Franța, la Praga. Atunci a învins tot echipa roja, 71-55.

Spania obține al patrulea titlu continental, după cele din 1993, 2013 și 2017, toate cucerite după finale cu Franța. Lucas Mondelo, tehnician care peste trei săptămâni va împlini 52 de ani, a adus toate cele trei trofee din acest deceniu, dar și un argint olimpic în 2016, la Rio de Janeiro. El pregătește și echipa rusă Dinamo Kursk.

Naționala din Hexagon pierde pentru a șaptea oară a Campionatului European, dar are și două titluri continentale, în 2003 și 2009, de fiecare dată după finale cu Rusia. În preliminariile Euro 2019, Franța s-a aflat în aceeași grupă cu România, pe care a învins-o de două ori, 87-45 (la Villeneuve) și 90-61 (la Cluj).

În meciul pentru bronz, gazda Serbia a învins revelația Marea Britanie cu 81-55, meci la care șef al brigăzii de arbitri a fost românul Marius Ciulin.

Citiți și: România, în grupă cu Slovacia și Cipru

Cea mai titrată reprezentativă este cea a Uniunii Sovietice, cu 21 de titluri europene, câștigate între 1950 și 1991, interval de timp în care au avut loc 22 de ediții ale Euro.

Foto sus: Naționala Spaniei, la momentul imnului național | www.fiba.basketball

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s