Tenis

Simona – Serena, un meci care nu va semăna cu nici unul dintre precedentele zece

Londra, 23 iunie 2011. Este data primului duel dintre Simona Halep și Serena Williams, în turul al doilea de la Wimbledon. Jucătoarea din SUA a câștigat în trei seturi, 3-6, 6-2, 6-1, dar avea să fie eliminată două tururi mai târziu, în optimi, de Marion Bartoli. Simona avea atunci 19 ani, abia începuse să prindă tablourile principale de Mare Șlem, în vreme ce Serena era deja un nume mare al tenisului, la vârsta de 29 de ani.

A propos, între cele două jucătoare este o diferență de vârstă de zece ani și o zi. Serena s-a născut la 26 septembrie 1981, iar Simona la 27 septembrie 1991.

Au urmat două succese ale americancei în 2013, la Roma și la Cincinnati, ambele în două seturi, înainte ca Simona să o învingă la 22 octombrie 2014, la Turneul Campioanelor de la Singapore, în faza grupelor, 6-0, 6-2. Cele două s-au reîntâlnit în finală, patru zile mai târziu, când Williams s-a impus aproape la fel de clar, 6-3, 6-0.

În 2015, au fost trei episoade ale acestui duel româno-american: în martie, Serena nu s-a prezentat în semifinalele de la Indianapolis (unde Simona avea să cucerească trofeul), dar în aprilie a învins la Miami, 6-2, 4-6, 7-5. În august, la Cincinnati, jucătoarea de culoare a închis meciul în două seturi, 6-3, 7-6 (5).

Și în 2016, Williams a triumfat în fața Simonei de două ori, ambele succese venind – precum în 2015 – pe pământ american, la Indianapolis și la US Open (în sferturile de finală).  

Vreme de peste doi ani, cele două nu s-au mai înfruntat, înaintea de a fi aduse față în față la Australian Open 2019, în optimi: 6-1, 4-6, 6-4 a fost scorul cu care a câștigat Serena. Prin urmare – chiar dacă site-ul oficial WTA – indică scorul „directelor” ca fiind de 9-1 – putem spune că acesta este 9-2 pentru Serena Williams, căci abandonul este și el un eveniment care înclină, într-o parte sau într-alta, balanța unei competiții sportive.

De ce este un meci unic?

Pentru că Simona este mai matură și mai relaxată ca niciodată. A ajuns într-un moment al carierei când a acumulat foarte mult, de la experiență la bogăția conturilor, de la calități sportive la calm interior.

A urcat muntele, însă știe cum e și toboganul, a ratat meciuri ușoare și a rezolvat situații disperate; este o jucătoare ce și-a explorat aproape întreg potențialul.

De partea celalată, Serena încearcă să închidă cu un record o ultimă sinusoidă a parcursului său uimitor. Poate fi meciul unui final strălucitor de carieră pentru jucătoarea stabilită la Palm Beach Gardens sau încă o finală pentru constănțeanca noastră. O finală dintr-o serie începută în 2014 și care poate continua.

Cine va răspunde mai bine presiunii? Și, mai ales, unde va fi presiunea mai mare?

P.S. Este posibil ca finala Wimbledon 2019 să semene un pic cu meciul din ianuarie, de la Melbourne, dar atunci Simona încă se mai agăța mental de locul 1 WTA, ceea ce a contat foarte mult.

Un gând despre „Simona – Serena, un meci care nu va semăna cu nici unul dintre precedentele zece

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s