sport

VIDEO | Top 5 cele mai puternice lovituri din sport

Dacă v-ar întreba cineva din ce disciplină sportivă credeți că vine cea mai puternică lovitură din istoria sportului, la ce v-ați gândi? Tenis, hochei, poate golf sau baseball? Și totuși, răspunsul corect este badminton.

Malaezianul Tan Boon Hoeng, fost număr 1 mondial, la dublu, este cel ce a reușit-o. Este vorba despre un smash ce a ridicat standardul la 493 km/h. Performanța a fost realizată în 2013, dar în condiții „de laborator”: sponsorul lui Hoeng, producătorul de rachete Yonex, a organizat o sesiune Guiness World Record în care sportivul a reușit o serie de smash-uri puternice din săritură. Specialiștii Guiness Book au măsurat viteza și au certificat cifra de 493 km/h drept cea mai puternică lovitură din toate timpurile și toate sporturile.

Recordul lui Tan Boon Hoeng, într-o sesiune organizată de Yonex

Într-o competiție oficială, danezul Mads Pieler Kolding a lovit cu 426 km/h, în 2017, în Bangalore, India.

Tot Cartea Recordurilor a omologat lovitura jucătorului american de golf Ryan Winther din ianuarie 2013, care a măsurat 349 km/h. Aceasta a fost realizată de Orange County National Driving Range din Orlando. În Circuitul PGA, recordul este deținut de Connor Powers, cu o „izbitură” de 246 km/h, ce datează din 2014.

Tenisul de câmp este pe locul al treilea, dar și el cu unele semne de întrebare. Australianul Samuel Groth a izbutit un serviciu 263.4 km/h în ediția 2012 a turneului de la Busan (Coreea de Sud). Întrecerea face parte din Circuitul Challenger, iar ATP nu a recunoscut recordul, motivând „inconsistența radarului”. Astfel, americanul John Isner deține recordul recunoscut de ITF și ATP, cu 253 km/h, într-un meci de Cupă Davis, în 2016.

Fotbalul ocupă primul loc din afara podiumului, prin brazilianul Ronny Heberson. Sud-americanul a catapultat balonul cu 210.8 km/h, în 2006, când îmbrăca tricoul formației Sporting Lisabona. El a înscris singurul gol al partidei cu Naval, în minutul 88, din lovitură liberă.

Ronny Heberson a înscris dintr-o lovitură liberă de la limita careului mare

Hocheistul Alexander Riazantsev încheie Top 5, cu o performanță de 184 km/h, reușită în ianuarie 2012, în Kontinental Hockey League. Și aceste ultime două recorduri au contestari: de exemplu, NHL nu recunoaște lovitura lui Riazantsev, iar despre șutul lui Heberson se spune că nu a fost măsurat în mod oficial.

Citiți și: VIDEO + AUDIO | Top 100 cântece care ”ridică tribunele”

Cele cinci recorduri prezentate vin din sporturile larg răspândite, căci altfel discipline ca jai alai, squash sau lacrosse ar fi deformat ierarhia, așa cum se poate vedea din graficul de mai jos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s