sport

Povestea unui dublu-forfait: Poli și Sânnicolau Mare pierd meciul direct din sezonul 1988/1989

Sânnicolau Mare este cunoscut drept cel mai vestic oraș din România, dar și ca o localitate cu șomaj foarte redus, grație tocmai apropierii de granița cu Ungaria și a rețelei de autostrăzi din țara vecină. Din păcate, sportul nu prea mai contribuie la renumele localității timișene Sânnicolau Mare.

Totuși, în urmă cu trei decenii, orașul de circa 12.000 de locuitori poseda echipă în prima ligă de handbal masculin. Într-un perimetru cu tradiție în sportul pe semicerc – dată de numeroasele așezări cu etnici germani, ce aveau formații de handbal grupate într-un puternic campionat județean – Comerțul Sânnicolau Mare a urcat treaptă cu treaptă și a ajuns în divizia A, în 1988.

Vasile Istode, pe vremea când încă evolua la Constructorul (fostă Gloria) Arad | Foto: Facebook Vasile Istode

„Eu eram obișnuit cu autocarul, chiar cu avionul. Prima deplasare la Comerțul am făcut-o cu remorca”

Fostul component al echipei, Vasile Istode, venit de la Constructorul Arad, împreună cu Deacu și Kolleth, povestește șocul întâlnirii cu campionatul județean. „A fost destul de greu începutul, pentru eu că unul eram obișnuit cu deplasări făcute cu autocarul sau chiar avionul. În schimb, la Comerțul, în campionatul județean, țin minte că la prima deplasare, la Vizejdia, așteptam autocarul și a apărut… o remorcă descoperită. Le-am și spus colegilor cu care venisem de la Arad: „fraților, unde am nimerit?”. Dincolo de situația hazlie, să știți că am avut o conducere solidă”, a mărturisit Istode, cu ocazia lansării de carte „Nostalgii pe semicerc la Sânnicolau Mare”, volum scris de Flavius Buda.

După promovarea în divizia B (în 1985), unde Comerțul a jucat trei sezoane, gruparea din Timiș a ajuns în elita handbalului masculin românesc. Avea să retrogradeze după un singur sezon, dar Istode își amintește că a fost un campionat cu cântec.

„În acea ediție de campionat (n. r. 88/89), ne-am luptat cu toate marile puteri ale handbalului românesc, echipe ce aveau jucători renumiți, dar și o influență deosebită. Am fost retrogradați, pentru că s-au tras sfori și pentru că federalii de atunci au ales ca Universitatea Cluj să se salveze, desi noi eram mai buni. Cei de la federație ne-au găsit vinovați că am fi „cumpărat puncte” de la Politehnica Timișoara pe care am învins-o pe bune în acel campionat”

Vasile Istode, în volumul „Nostalgii pe semicerc la Sânnicolau Mare”

În martie 1989, Comerțul a început foarte bine returul, cu rezultate excelente în primele două runde: a depășit în deplasare conjudețeana Politehnica Timișoara, 27-21, la 12 martie, apoi a trecut acasă de Minaur Baia Mare, 24-22. „Cred că acela a fost cel mai frumos meci pe care l-am trait la Sânnicolau. Antrenorul de atunci al maramureșenilor, Lascăr Pană, a fost foarte supărat pe noi și ne-a amenințat că va avea grijă să retrogradăm”, rememorează Istode.

Federația Română de Handbal a omologat confruntarea de la 12 martie 1989 cu meci pierdut pentru ambele echipe timișene, ceea ce a înclinat balanța decisiv în defavoarea Comerțului. Până la finele sezonului de 22 de etape – pe atunci, campionatul se juca într-o singură fază – trupa din Sânnicolau Mare a mai învins Dacia Pitești (30-25) și Tractorul Brașov (32-21), adunând șase victorii, o remiză și 15 înfrângeri, cu golaveraj 462-536. Prin decizia FRH, sânmicloșanilor le-au fost luate patru puncte: cele trei ale victoriei cu Poli și unul de penalizare.

Campioană în 1989 a fost Steaua București (64 puncte), urmată pe podium de Dinamo București (62 puncte) și Minaur Baia Mare (49 puncte). Politehnica Timișoara a fost a cincea, cu 42 de puncte (penalizată cu două puncte), iar pe ultimele două poziții (a 11-a și a 12-a), retrogradabile, s-au clasat Comerțul Sânnicolau Mare (34 puncte) și Tractorul Brașov (24 puncte).

2 gânduri despre „Povestea unui dublu-forfait: Poli și Sânnicolau Mare pierd meciul direct din sezonul 1988/1989

  1. Nu pot sa cred ca pe vremea aia se faceau astfel de abuzuri. Dl. Marinescu ce parere aveti de acuzele astea? Mai Bogdanel Costelus Muielovski aici nu te bagi? Nu ai tu o parere critica? Nu injuri? Nu ameninti? Sau tu il ameninti numai pe presedintele de acum si pe arbitri?.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s