Timp de gândire

VIDEO | Yuval Noah Harari și „Noul imperiu global”

Mai țineți minte protestele de la începutul lui 2017, cu valul de informații, acuze, riposte care se revărsa asupra românului interesat de politică ori de situația socială? Mai țineți minte elucubrațiile de genul „le-a dat Soros 50 de lei de copil și 30 de lei de câine, ca să vină la proteste”? Se crease o adevărată isterie, țara se împărțise din nou în „noi și ei”, totul era ori alb ori negru, nu mai puteai dezbate nimic fără ca un cor de hulitori să-ți sară în cap, dacă nu erai de partea lor.

Nu trăim nici acum vremuri mult mai calme, dar ceva mai la rece cred că putem privi spre „multinaționalele” atât de adorate de unii și de contestate de alții, în acea perioadă. Și ca să nu inflamez spiritele, nu am apelat la discursul lui Viktor Orban sau al vreunui „ideolog” din coaliția română de guvernare. Am ales spusele – mai exact, scrisele – unui istoric ale cărui cărți au fost traduse în zeci de țări și tipărite în zeci de milioane de exemplare, Yuval Noah Harari .

Profesor titular la departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim, Harari vorbește în volumul „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” despre „noul imperiu global”: „Din jurul anului 200 î. Hr., majoritatea oamenilor au trait în cadrul imperiilor. Pare probabil că și în viitor cei mai mulți oameni vor trăi într-unul. Însă de această data imperiul va fi cu adevărat global. Viziunea imperială a dominației asupra întregii lumi ar putea fi iminentă”.

„Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” este primul volum dintr-un fel de trilogie, care a continuat cu „Homo Deus. Scurta istorie a viitorului” și „21 de lectii pentru secolul XXI”.

„Pe măsură ce intrăm în secolul XXI, naționalismul pierde rapid teren. Din ce în ce mai mulți oameni cred că umanitatea întreagă este sursa legitimă a autorității politice, mai degrabă decât membrii unei naționalități anume, și că apărarea drepturilor omului și protejarea intereselor întregii specii umane ar trebui să fie lumina călăuzitoare a politicii. Dacă așa stau lucrurile, existența a aproape 200 de state independente e mai curând o piedică decât un ajutor. Câtă vreme suedezii, indonezienii și nigerienii merită aceleași drepturi ale omului, nu ar fi mai simplu ca un singur guvern să le apere?”

Yuval Noah Harari

Fostul președinte american Barack Obama caracteriza astfel cartea „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”: „Interesantă și provocatoare… Ne ajuta să ințelegem de cât de puțin timp suntem pe acest pamânt, de cât de putin timp există lucruri ca agricultura sau știința si de ce este bine să nu le luăm ca pe ceva de la sine înțeles”, iar revista americană Booklist nota: „În această analiză exhaustivă a istoriei oamenilor, Harari le ofera cititorilor ocazia sa reconsidere totul: de la supraviețuirea lui Homo sapiens pina la fascinanta chestiune a modului în care societatea se organizeaza prin ficțiuni”. Booklist recenzează anual circa 7.500 de titluri de carte.

„Imperiul global care este făurit sub ochii noștri nu este guvernat de nici un stat sau grup etnic determinat. Într-un mod asemănător Imperiului Roman târziu, este condus de o elită multietnică și este ținut laolaltă de o cultură comună și de interese comune. Peste tot în lume, tot mai mulți întreprinzători, ingineri, experți, savanți, juriști și manageri sunt chemați să se alăture imperiului. Aceștia trebuie să chibzuiască dacă să răspundă chemării sau să rămână loiali statului și poporului lor. Din ce în ce mai mulți aleg imperiul”

Yuval Noah Harari
Yuval Noah Harari a fost invitatul lui Cătălin Ștefănescu, la emisiunea „Garantat 100%”, de la TVR

Și încă un lucru foarte important de la Yuval Noah Harari, ca să înțelegem și mai clar cum s-a schimbat modul de comunicare publică, în ultimii ani, în ultimele decenii: „Într-o lume invadata de informații irelevante, claritatea inseamna putere. Cenzura nu inseamna blocarea fluxului de informatii, ci mai curand asaltarea oamenilor cu dezinformari si lucruri care sa le distragă atenția”.

Carevasăzică, nu verificăm din trei surse, precum jurnaliștii, verificăm din zece, dacă se poate!

Foto principal: Yuval Noah Harari | https://www.ynharari.com

Un gând despre „VIDEO | Yuval Noah Harari și „Noul imperiu global”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s