Fotbal

1899, Arad sau Timișoara? Și o concluzie: prezentul potențează trecutul

Bună parte din crema fotbalului românesc s-a aflat ieri la Arad pentru a aniversa 120 de ani de la ceea ce au numit cei de acolo „primul meci de fotbal de pe actualul teritoriu al României”. De la Cosmin Contra la Răzvan Burleanu, mulți oameni de fotbal cu greutate au dat substanță aniversării. 

Foto: ajfarad.ro

În urmă cu mai puțin de un deceniu, Timișoara și Aradul se duelau pentru titlul de oraș care a organizat primul meci: bănățenii spuneau că l-au jucat la 25 iunie 1899, arădenii au decretat că la 15 august 1899 s-a jucat primul meci după reguli oficiale. Nu vom stabili acum cine a avut întâietatea, nici nu am putea face asta bătând din palme, ci vom raporta acele evenimente la ziua de astăzi, mai exact la anul 2019.

În vreme ce la Timișoara, o eventuală aniversare de 120 de ani a fost inexistentă, la Arad momentul s-a transformat în sărbătoare. În această situație, însă, avem toate datele necesare pentru a explica de ce s-a întâmplat așa.

Pentru că la Arad, emulația s-a menținut, în ciuda episoadelor de genul Liberty Salonta și a faptului că echipa locală e de mulți ani în liga secundă. Pentru că se construiește un stadion nou, pentru că managementul este mult mai solid, pentru că Primăria a găsit soluția de a se implica în finanțare pe căi legale.

Pasajul feroviar din Timișoara – de pe… Calea Aradului – ornat simbolic cu o poartă de fotbal. Imagine din 2011

Pe Bega, de la marea schismă din 2012, totul pare a merge pe dos: ACS Poli s-a jucat ani în șir între A și B, până a ajuns în insolvență și în C, iar proiectul entuziast ASU Politehnica este pe cale de a intra în amorțire ori adormire, după ce s-a blocat în zonele inferioare ale ligii secunde. Ripensia are istoria, dar nu și avengura care să-i dea speranțe mai mari. Cât despre un stadion nou: posibila sa apariție a aprins spiritele politice și a născut un război al declarațiilor ce nu face decât să întârzie construirea sa.

Una peste alta: Aradul a ținut capul de afiș la aniversarea unui secol și două decenii, deoarece în acest context, ca-n multe altele, prezentul potențează trecutul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s