Tenis de masă

Naționala feminină de tenis de masă își apară titlul european în Franța. Și un dram de istorie

„Europenele” de tenis de masă pentru echipe se joacă în perioada 3-8 septembrie, la Nantes, în Franța. 24 de echipe feminine și 24 masculine vor lupta pentru titlul continental. Campioanele en-titre sunt România (la fete) și Germania (în concursul băieților), titluri obținute în urmă cu doi ani, în Luxemburg.

Naționala feminină de tenis de masă este una dintre cele mai titrate echipe din istoria sportului românesc. Tricolorele au disputat de nouă ori finala Campionatului European și au câștigat-o de patru ori.

România a jucat cu titlul pe masă încă de la prima ediție a „Europenelor”, Budapesta 1958, dar a pierdut finala cu Anglia. Aveau să treacă aproape trei decenii și jumătate pentru ca România să ajungă din nou în finală, în 1992, la Stuttgart, când a și câștigat trofeul. În formula Otilia Bădescu, Emilia Ciosu, Adriana Năstase, Maria Bogoslov, România a învins Olanda, în meciul ultim.

Otilia Bădescu, liderul echipei campioană a Europei în 1992 | Foto: cosr.ro

Au urmat alte două finale castigate: în 2002, la Zagreb (finală cu Germania), și în 2005, la Aarhus (finală cu Croația). Apoi România a cedat de patru ori în finală: 2010 – Ostrava și 2011 – Gdansk/Sopot, de fiecare dată învinsă de Olanda, 2013 – Schwechat și 2015 – Ekaterinburg, când tricolorele s-au înclinat în fața Germaniei. De fapt, acestea patru au fost finale europene jucate împotriva unor naționale olandeze și germane înțesate de jucătoare asiatice.

Revanșa împotriva Germaniei a venit în 2017, în Luxemburg, când fetele noastre au câștigat finala cu 3-2. Eliza Samara a povestit cum a trăit ultimele două mingi ale finalei, când la masă se afla Daniela Dodean: ”Țin minte doar că la 10-10 nu am putut să mă uit la mingea jucată de Dana. La 11-10, m-am uitat, dar mă gândeam ce se întâmplă dacă nu câștigă Dana mingea aceea… Ne doream aurul mai mult ca orice”. Reportajul AUDIO despre titlul continental din 2017 îl puteți asculta în fișierul de mai jos:

Eliza Samara și Daniela Dodean povestesc finala din 2017

România este pe „ultima sută” a pregătirilor pentru Euro 2019. Într-o acțiune de imagine, Bernadette Szocs și Eliza Samara au disputat un meci demonstrativ pe tocuri și au participat la o ședință foto. Cele două și Daniela Dodean vor constitui nucleul naționalei noastre (și) la acest Euro, la care România se va lupta în prima fază a grupelor cu Spania și cu Slovacia.

Acțiunea de imagine a fost organizată la sediul principalului sponsor al Federației Române de Tenis de Masă

2 gânduri despre „Naționala feminină de tenis de masă își apară titlul european în Franța. Și un dram de istorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s