Tenis de masă

În linie dreaptă, spre turneul preolimpic

Echipele de tenis de masă ale României vor afla încă din această lună dacă participă la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Atât fetele, cât și băieții participă în perioada 22-26 ianuarie la turneul de calificare de la la Gondomar (Portugalia).

Echipa feminină, campioana europeană en titre, va fi formată din Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean şi Irina Ciobanu, antrenor fiind Viorel Filimon. Lotul masculin îi cuprinde pe Ovidiu Ionescu, Hunor Szocs, Rareş Şipoş şi Cristian Pletea, iar antrenor este Andrei Filimon.

Tricolorele, la „Europeanul” din 2019, pe care l-au câștigat | Foto: Facebook Federația Română de Tenis de Masă

Gondomar este o localitate în nordul Portugaliei, situată foarte aproape de Porto, unde Daniela Dodean locuiește de câțiva ani, de când s-a căsătorit cu Joao Monteiro, jucător în naționala de tenis de masa a Portugaliei. „O să mă simt ca acasă și cred că avem șanse foarte mari de calificare”, a declarat Daniela Dodean pentru Radio Timișoara.

Primele nouă naţionale clasate se califică la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar doi sportivi din fiecare naţională clasată în primele nouă obţine de asemenea biletele pentru proba de simplu.

Cu două săptămâni înaintea turneului, Eliza Samara a absentat la meciul pe care echipa sa de club, Tarnobrzeg (Polonia), a jucat vineri, 11 ianuarie, în sferturile de finală ale Champions League, manșa tur. Presa poloneză a explicat absența româncei prin problemele medicale pe care le are.

În probele pe echipe, vor fi tablouri de 64 de echipe. Formațiile care ajung în sferturile de finală (trec trei tururi) se califică la Tokyo, iar pierzătoarele din optimi mai fac un tablou de opt formații pentru încă un loc.

În ierarhiile „OLYMPIC 2020”, publicate de Federația Internațională (ITTF), România se află pe locul 8 mondial la feminin și pe 17, la masculin.

Atât la fete, cât și la masculin, sunt deja calificate la Jocurile Olimpice reprezentantele a șase continente: Germania, Egipt, China, SUA, Brazilia, Australia și echipa țării gazdă, Japonia. Cel mai probabil, fetele noastre vor fi cap de serie nr. 5, deoarece China (1), Japonia (2) și Germania (4) nu participă la aceste calificări.

Curios este modul a fost stabilită reprezentanta Europei, la feminin: România, care a cucerit titlul european în toamna anului trecut nu are biletul pentru Jocuri, în schimb l-a obținut Germania, ce a câștigat un turneu de mult mai mică importanță, Jocurile Europene, organizate tot anul trecut, în iunie, la Minsk.

La masculin, România se află pe locul 17 mondial, în ierarhia Olympic 2020

Băieții noștri vor fi pe poziția a 13-a pe lista capilor de serie – China (1), Germania (2), Japonia (3), Brazilia (7) nu participă. Teoretic, doar în optimi (turul decisiv de calificare) tricolorii vor întâlni o națională mai bine clasată, care poate fi, printre altele Coreea, Taipei, Suedia, Franța sau Portugalia.

Cele două naționale ale României se vor pregăti la Gondomar între 16 şi 21 ianuarie și își vor afla adversarele pe 20 ianuarie, la tragerea la sorţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s