Timp de gândire

Coronavirusul, doar o nouă nevroză a omenirii?

„Coronavirus” este cu siguranță printre cuvintele-campion ale căutărilor pe Google, în această perioadă. Epidemia izbucnită în decembrie anul trecut, în China, a isterizat planeta întreagă. Oricine a avut legătură cu China este suspectat, verificat, trimis în carantină și tratat cu maximă atenție și precauție.

Yuval Noah Harari

Bilanțurile dau motive de îngrijorare, iar agențiile de presă trec știrile despre coronavirus la „Breaking news” și „Headline”. Totuși, dacă privim problema în context global și mai ales în context istoric, cifrele ar putea părea mai puțin îngrijorătoare. Ne poate ajuta Yuval Noah Harari, profesor titular la departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim. Harari este autorul celebrei trilogii „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, „Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului”, „21 de lecții despre secolul XXI”.

„O dată la câțiva ani, ne alarmăm din pricina izbucnirii unei potențiale molime noi, precum SARS, în 2002-2003, gripa aviară, în 2005, gripa porcină, în 2009-2010 și Ebola, în 2014”. Cu toate acestea, grație unor măsuri eficiente, aceste incidente au făcut, comparativ, un număr mic de victime. SARS, de exemplu, a provocat inițial teama că va deveni o nouă Moarte Neagră, dar în cele din urmă a ucis mai puțin de 1.000 de oameni în toată lumea. Epidemia de Ebola din Africa de Vest a părut la început că va scăpa de sub control, iar pe 26 septmebrie 2014 OMS a descris-o ca fiind „cea mai gravă urgență de sănătate publică din epoca modernă”. Cu toate acestea, până la începutul lui 2015 epidemia fusese ținută în frâu, iar în ianuarie 2016 OMS a declarat că luase sfârșit. A infectat 30.000 de oameni (omorând 11.000 dintre ei), a provocat daune economice pe întreg cuprinsul Africii de Vest și a stârnit valuri de anxietate pretutindeni în lume, dar nu s-a răspândit în afara Africii de Vest, iar numărul morților nici nu s-a comparat cu cel din timpul epidemiilor de gripă spaniolă și variolă mexicană”

Yuval Noah Harari scrie toate acestea în volumul „Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului”, apărut în 2015 și actualizat în 2018, anul când a fost tipărită traducerea în limba română.

Citiți și: Yuval Noah Harari și „Noul imperiu global”

Harari face comparația cu Moartea Neagră, „cea mai cunoscută epidemie, declanșată în 1330, undeva în Asia Centrală sau de Est, când bacteria Yersinia Pestis, găzduită de purici a început să infecteze oamenii pișcați de aceștia”. Atunci a murit mai mult de un sfert din populația Eurasiei: „în Anglia au murit patru din zece persoane, iar populația a scăzut de la 3,7 milioane de oameni înaintea ciumei la 2,2 milioane după aceea”.

Gripa spaniolă s-a declanșat la începutul secolului XVI, iar variola mexicană a lovit la final de secol XVIII și începutul veacului XIX, acestea fiind printre cele mai devastatoare molime din istorie.

Revenind la vremurile moderne, Harari vorbește și despre SIDA:

„Până și tragedia reprezentată de SIDA, aparent cel mai mare eșec medical din ultimele decenii, poate fi văzută ca un semn de progres. De la prima epidemie majoră de la începutul anilor 1980, mai bine de 30 de milioane de oameni au murit de SIDA, iar alte zeci de milioane au suferit efectele sale fizice și psihologice debilitante. Noua epidemie era greu de înțeles și deoarece SIDA este o boală insidioasă… Totuși, în ciuda acestor dificultăți, după ce comunitatea medicală a devenit conștientă de existența unei noi molime misterioase, oamenii de știință au avut nevoie de doar doi ani ca să o identifice, să înțeleagă cum se răspândește virusul și să propună modalități eficiente de încetinire a evoluției epidemiei”

Yuval Noah Harari

Oare despre coronavirus cum se va scrie peste doi, trei… zece ani? Până să aflăm asta, interesant este finalul capitolului în care Yuval Noah Harari vorbește despre modul cum omenirea a câștigat lupta cu epidemiile, dar poate rămâne expusă unor minți bolnave:

„Aceleași instrumente care le permit medicilor să identifice și să trateze rapid bolile noi le-ar putea permite armatelor și teroriștilor să creeze boli și mai cumplite și agenți patogeni apocaliptici. Prin urmare, cel mai probabil, marile epidemii vor continua să pună omenirea în pericol în viitor, doar dacă omenirea însăși le creează, în slujba vreunei ideologii nemiloase. Epoca în care omenirea stătea neputincioasă în fața epidemiilor natural a luat probabil sfârșit, dar e posibil să-i ducem dorul”

Yuval Noah Harari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s