Fotbal

Sezonul de grație când Aradul a avut două echipe în Divizia A

Era sfârșitul anilor ’60. UTA nu mai câștigase campionatul de un deceniu și jumătate, dar la cârma sa se afla Nicolae Dumitrescu (jucător la titlurile din ’47, ’48, ’50 și ’54), un antrenor care a început reconstrucția echipei.

În primăvara lui 1968, Vagonul Arad promova în liga de elită, și se califica în semifinalele Cupei României, eliminată de Rapid București (2-0).

Prin urmare, la startul sezonul 1968/1969, ce a cuprins 16 echipe în Divizia A, Aradul propunea două echipe: mai … tânăra UTA (de patru ori campioană națională, la acea vreme, înființată în 1945) și Vagonul, ce a luat naștere în 1911, fosta AMEFA (Asociația Muncitorilor pentru Educație Fizică Arad).

„Textiliștii” reconstruiseră echipa și jucaseră o finală de Cupă a României, în 1966, pierdută în fața Stelei, 0-4, după 0-0 la pauză.  „Nicolae Dumitrescu a adus patru jucători din ligi inferioare în acea perioadă”, își amintește Gavrilă Birău, fostul fundaș de la UTA, adăugând: „Era antrenor mare, avea ochi foarte bun. Păi cine să facă astfel de transferuri și să ia campionatul? El l-a adus pe Florian Dumitrescu, de la Anina, din liga a treia, pe Pojoni, de la Oradea, din liga a doua, pe mine, de la Sf. Gheorghe, din Divizia C. Formidabil ochi avea”.

UTA, campioană în 1969 | foto: Facebook UTA în culori

UTA a câștigat campionatul în 1969 – la 15 ani distanță de la precedentul triumf – dar Vagonul a fost la un pas s-o încurce.

„În retur, Vagonul era deja retrogradată, dar ne-a bătut pe stadionul UTA, cu 1-0. În momentul ăla, Dinamo a reînceput să creadă în șansele sale. Uneori spun în glumă, că mai sunt „vagoniști” pe aici: „Fir-ar să fiți, că așa nu vă iubesc pe voi”. Norocul nostru a fost că Vagonul a bătut-o și pe Dinamo – 1-0, gol Sfîrlogea – și pe Craiova, dar tot a căzut”

Gavrilă Birău

Nici derby-ul arădean din turul campionatului nu a fost simplu. „În tur, Vagonul conducea cu 3-1, când mai erau 13 minute de joc, dar antrenorul nostru a avut o mare inspirație: l-a băgat pe regretatul Petre Șchiopu, care i-a zăpăcit. Apoi, la partida din retur, vă rog să mă credeți, cinci jucători de la Vagonul au fost aranjați. Deci, ne-au bătut în șase”, rememorează Birău.

UTA a încheiat acel campionat cu 38 de puncte, trei în plus față de Dinamo, iar Vagonul a fost tot… prima, dar din coadă, cu 23 de puncte. Pentru roș-albi a fost începutul ascensiunii, cu un nou titlu în 1970, cu eliminarea campioanei inter-continentale Feyenoord Rotterdam și cu sfertul de finală jucat în ediția 1971/1972 a Cupei UEFA, UTA devenind prima formația din România care ajunge în sferturile de finală ale unei competiții continentale.

Arădenii au fost eliminați de Tottenham Hotspur, după un retur cu probleme de arbitraj, la Londra. Englezii aveau să câștige competiția în acel an.

Un gând despre „Sezonul de grație când Aradul a avut două echipe în Divizia A

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s