La pedale

Un disident, mii de biciclete și câteva idei strălucite | GALERIE FOTO + VIDEO

Este sculptor, fotograf și… disident. Ai Weiwei s-a născut la 28 august 1957 în capitala chineză Beijing, dar a crescut în condiții foarte grele, în nord-vestul îndepărtat al țării, unde tatăl său, poetul Ai Qing, a fost exilat în 1958. Mai târziu, avea el însuși să devină un critic al guvernul chinez, mai ales în ceea ce privește democrația și drepturile omului.

Sunflower Seeds | foto: https://www.wsj.com/

„Semințe de floarea-soarelui” (Sunflower Seeds) este considerată lucrarea reprezentativă a lui Ai Weiwei. Expusă în octombrie 2010 la Galeriile Tate din Londra, Sunflower Seeds conține 100 de milioane de semințe de floarea-soarelui din porțelan, pictate manual. Inițial a fost numită 1-125.000.000, iar apoi a primit titulatura „Semințe de floarea-soarelui”. Inițial, semințele au fost răspândite pe podeaua sălii turbinei într-un strat subțire de 10 centimetri: acestea sunt realizate de 1.600 de artizani pe parcursul a doi ani și jumătate. Artizanii sunt din Jingdezhen, oraș în care porțelanul a fost făcut pentru conducătorii și instanțele chineze de peste o mie de ani.

Sculptura se referă la guvernarea președintelui Mao și a Partidului Comunist Chinez, având semnificația că, împreună, oamenii pot să se ridice și să răstoarne partidul. Semințele se referă, de asemenea, la actuala producție de masă din China: este o contestare a clișeului „Made in China” și un tribut adus metodelor tradiționale de producție.

După anul 2000, bicicleta a intrat în opera lui Weiwei

Prima dată când Ai a folosit un număr foarte mare de biciclete într-o „sculptură” a fost în Very Yao în 2008. Pe măsură ce anii au trecut, viziunile sale au devenit mai largi. Operele recente au cuprins mii de biciclete, iar artistul a spus că dimensiunile tot mai mari ale lucrărilor sunt răspunsul său la producție în masă din China.

Very Yao, expusă în 2009, varianta cu 150 de biciclete | foto: We love Cycling

„Forever Bicycles” poate fi considerată capodopera sa. Este o construcție din sute, uneori mii de biciclete despre care criticii spun că sunt așezate în așa fel încât „să producă linii repetitive, să creeze o iluzie optică și să fie un magnet pentru ochii tăi. De fapt, poate fi puțin amețitor atunci când este abordată direct”.

Opera circulă de circa un deceniu prin întreaga lume: în 2011, era în Taipei, doi ani mai târziu putea fi văzută la Toronto, iar în 2014 a fost amplasată la Palatul Franchetti din Veneția. Londra a fost gazda sa în 2015, pentru ca în 2017 să o găsim la Austin, Texas, SUA.

Dimensiunile lucrării diferă din loc în loc: la Austin a cuprins 1254 de biciclete, dar la Toronto a avut 3.144. Poze cu această velo-operă găsiți în GALERIA FOTO de mai jos.

Weiwei folosește în opera sa bicicletele celui mai important producător chinez, cu sediul la Shanghai. Modelul Forever a fost lansat în anii 1940 și este foarte apreciat în țara cu cea mai mare populație din lume. „În perioada copilăriei mele, bicicleta era unul dintre lucrurile dorite în fiecare gospodărie, dar reprezenta un lux pe vremea aceea”, declara artistul acum în vârstă de 62 de ani.

„Forever Bicycles” se află din februarie 2020 la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite (EAU), chiar pe țărmul Golfului Persic, și va mai rămâne acolo vreme de câteva luni. Amplasarea sa în capitala țării face parte dintr-un program de promovare a turismului din EAU, pentru care autoritățile au alocat 8 miliarde de dolari. „Construcția” de la Abu Dhabi adună 720 de biciclete, iar un material VIDEO despre modul cum a fost instalată mega-structura de 3.144 de biciclete de la Toronto vă oferă canalul You Tube.

Montarea lucrării la Toronto a însemnat o muncă de durată

Disidența: 80 de zile în închisoare, doar pe baza unor presupuneri

Ai este unul dintre cei mai consacrați artiști din China, dar și unul dintre cei mai mari critici ai statului. El a fost arestat în aeroportul din Beijing, la 3 aprilie 2011, fără acuzații clare, doar sub pretextul că ar fi avut venituri nedeclarate la impozitare, ceea ce a stârnit indignare în lumea artei. A fost privat de libertate aproape trei luni, până la 22 iunie 2011. Ai a petrecut apoi ani de zile în arest la domiciliu, dar a reușit totuși să organizeze expoziții în întreaga lume.

În 2015, pașaportul i-a fost înapoiat de autoritățile Chinei, după care a părăsit țara pentru a trăi în exilul autoimpus în capitala gremană Berlin. Anterior, Weiwei a trăit în SUA (1981-1993), unde plecase la vârsta de 24 de ani, împreună cu alți 160 de studenți care au trecut testul TOFEL (Test of English as a Foreign Language). A revenit în China la 36 de ani, când tatăl său s-a îmbolnăvit.

Ai Weiwei | foto: https://www.widewalls.ch/

În august anul trecut, Ai a anunțat că va părăsi și Germania, criticând țara pentru ceea ce el consideră intoleranță pentru opiniile contrare și lipsă de deschidere la noua cultură. A și făcut-o: s-a stabilit la Cambridge, Marea Britanie, împreună cu familia, dar călătorește foarte mult.

Ai continuă să lucreze și abordează probleme precum criza globală a refugiaților și schimbările climatice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s