La pedale

Poți desena o bicicletă fără a avea un model în față? Sigur poți?

Dacă reușești, află că puțină lume poate. E dovedit practic, iar experimentul îi aparține artistului italian Gianluca Gimini și s-a întins pe perioada mai multor ani.

Patru dintre cele aproape 400 de desene colectate de Gianluca Gimini

„Cu începere din 2009, mi-am agasat prietenii, dar și străinii, propunându-le să mă duc până la ei cu un creion și o foaie de hârtie, cerându-le să-mi deseneze din memorie o bicicleta pentru bărbați. Rapid am descoperit că, atunci când se confruntă cu această solicitare ciudată, majoritatea oamenilor au dificultăți mari să-și amintească exact cum este făcută o bicicletă.”

Gianluca Gimini

Unii s-au găsit aproape de modelul real, foarte puțini au desenat-o corect, iar cei mai mulți au fost departe de ceea ce este o bicicletă reală.

„Știam ceva despre faptul că acesta este un test pe care psihologii îl folosesc pentru a demonstra modul în care creierul ne păcălește uneori. Ne lasă să gândim că știm ceva, chiar dacă nu știm. Am colectat sute de desene, construind o colecție care cred că este foarte prețioasă.”

Gianluca Gimini

Designer-ul din Bologna mai mărturisește că desenul cel mai ininteligibil îi aparține unui medic – s-o fi gândit că scrie o rețetă? – și prezintă pe site-ul său o selecție de 50 dintre schițele pe care le-a colectat într-o perioadă de 6 ani. Patru dintre ele, le găsiți în poza de mai sus, în vreme ce seria completă a celor 50 poate fi văzută AICI.

„La începutul anului 2016 am decis în cele din urmă că este rândul meu să iau parte la acest proiect. Am decis că meseria mea va fi să prezint potențialul și frumusețea din aceste schițe. Le-am selectat pe cele pe care le-am găsit cele mai interesante și autentice și diverse, apoi le-am redat ca și cum ar fi reale. Am devenit executorul acestor proiecte de două minute ale unor persoane care erau în principal non-designeri și mi-au confirmat „suspiciunea”: toată lumea, indiferent de vârsta și slujba lui, poate veni cu invenții extraordinare, sălbatice, noi și uneori strălucitoare.”

Gianluca Gimini

Șase dintre bicicletele construite după model ad-hoc sunt în GALERIA FOTO de mai jos:

Gianluca Gimini oferă și câteva statistici:

• numărul total de biciclete desenate: 376
• cel mai tânăr participant: 3 ani
• cel mai în vârstă participant: 88 ani
• naționalități diferite ale participanților: 7
• biciclete orientate spre stânga: 75%
• biciclete orientate spre dreapta: 25%
• Fapte amuzante: aproape 90% din desenele în care lanțul este atașat pe roata față (sau atât pe față cât și pe spate) au fost realizate de femei.
• bărbații au, în general, tendința de a plasa corect lanțul, dar complică excesiv cadrul atunci când își dau seama că nu-l desenează corect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s