Fotbal

„Împotriva Braziliei am jucat în tricouri cumpărate dintr-o piață din Guadalajara”

10 iunie 1970 a fost ziua ultimului meci al României la turneul final al Campionatul Mondial de fotbal. Un turneu final mondial la care țara noastră revenea după 32 de ani și nu mai avea să se califice decât peste două decenii.

România, la Campionatul Mondial din 1970 | din colecția revistei „Sport”

Sud-americanii aveau patru puncte, iar Anglia, Cehoslovacia și tricolorii, câte două. Cu șanse de calificare, ai noștri au început timorat. Ioan Chirilă scria din Mexic: „Echipa României a fost dominată doar un sfert de oră (din 270 de minute). Este vorba de sfertul initial al meciului cu Brazilia, cînd gîndul că s-ar putea să ne calificăm i-a sensibilizat la culme pe toți jucătorii noștri” (revista „Sport”, nr. 12, din Iunie 1970).

„Da, am fost apăsați un pic, dar 15 minute. Apoi, ne-am dat drumul la joc: când am primit primul gol, am zis că nu mai avem ce pierde. Din păcate, am luat primele două goluri din două greșeli copilărești. Le-am fi putut evita”

Emeric Dembrovschi

Pele (19) și Jairzinho (22) au făcut 2-0 relativ devreme, dar Dumitrache (34) a redus din diferență până la pauză. Pele a mai înscris o dată (min. 67, 3-1), după care Dembrovschi a înscris (min. 84, cu capul, din centrul careului), dar românii nu au mai reușit să egaleze și Brazilia s-a impus cu 3-2.

Dembrovschi a vorbit într-un interviu pentru Radio Timișoara despre un element de… culoare al acelui meci, echipamentul formației noastre.

„Venisem de acasă cu niște tricouri de bumbac în care ne sufocam. Se juca la temperaturi de peste 40 de grade, la o altitudine de 1.500 de metri. Și atunci, Lucescu – nu mai știu cu cine – s-a dus în piață și a cumpărat tricouri cu plasă bleu, care nu era chiar culoarea noastră. Numerele au fost vopsite acolo, în piață. Am jucat cu Brazilia cu acele tricouri bleu, cu șort alb și jambiere roșii. Alea erau de acasă…”

Emeric Dembrovschi

Evenimentul a fost rememorat și de Mircea Lucescu, căpitanul echipei:

„Brazilia juca în tricouri galbene, celebrele lor tricouri. Noi la fel… Am mers într-o piață și am luat tricourile alea bleu. Stema țării am prins-o cu ac de siguranță!”

Mircea Lucescu

România a încheiat „Mondialul” pe locul al treilea în Grupa 3, cu două puncte (victoria cu Cehoslovacia). Primele două au fost Brazilia (viitoarea campioană mondială) – 6 puncte și Anglia (campioana en titre) – 4 puncte.

2 gânduri despre „„Împotriva Braziliei am jucat în tricouri cumpărate dintr-o piață din Guadalajara”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s