Fotbal

Este în ADN, la FRF, sau ce scamatorii se mai fac în fotbalul românesc

Vremurile tulburi scot de multe ori la suprafață oportuniști, șarlatani și lichele, toată orchestra decadenței. Cam așa se întâmplă și în aceste vremuri, iar astăzi vorbim despre șmecherii din fotbal.

Teren de fotbal în județul Timiș, 2014 / foto: Livian Hotico

Un fotbal care a extras din joben soluția salvării lui Dinamo de la retrogradare mai lesne decât își făcea Iosefini numerele de iluzionism. Asta după ce, cu trei luni în urmă, dintr-o simplă mișcare de baghetă, zestrea și avantajul UTA-ei se micșorau ca prin minune, în folosul unor echipe „de tradiție” care altfel ar fi avut mult mai puține șanse de promovare…

O aceeași federație care în urmă cu nouă ani o trimitea pe Politehnica Timișoara de pe locul al doilea în elită direct în liga a doua, o federație a cărei busolă este interesul propriu, interesul de moment.

Chiar dacă între timp a schimbat președinți și președinți, FRF rămâne cu tare adunate vreme de zeci de ani, chiar și din anii aceia când Dinamo apărea din pântecele celui mai nemernic minister de dinaintea lui 1989.

În urmă cu o săptămână, la Arena Radio, un om din fotbalul timișean povestea cum primari și viceprimari au fost prezenți la cele mai recente alegeri de la AJF (cele din 2018), iar alți „delegați” făceau poze hârtiei de vot, ca să le trimită primarilor rămași acasă, dovadă a unui vot pe „pohta” șefului.

Acum două săptămâni, la conducerea AJF – Asociația Județeană de Fotbal – Arad era ales un… vicepreședinte al Consiliului Județean. Una dintre primele sale promisiuni a fost că politicul nu va mai fi implicat la Asociație. Pe lângă faptul că spusele indică o implicare anterioară a politicului, este greu de crezut că punând lupul paznic la stână, lupul va deveni din acea zi un credincios câine ciobănesc.

Teren de fotbal în județul Timiș, 2014 / foto: Livian Hotico

Mă opresc la aceste două recente amintiri, cu convingerea că mulți dintre dumneavoastră puteți completa lista. Și mă opresc cu rugămintea de a vă aminti cele pe care vi le-am scris astăzi în octombrie, când naționala va juca play-off-ul pentru Campionatul European. O națională pentru care accesul la un turneu final tinde să se transforme în minunea a opta, chiar dacă între timp Euro a devenit – vorba lui Marcel Coraș – „un fel de Uniune Europeană a fotbalului”.

Cine are o brumă de echipă se califică la pas, nu ca pe vremea „Dulapului”, când România mergea la un Euro 84 de doar opt echipe. Sau vreți să vorbim despre 1972, când generația lui Lucescu, Dembrovschi, Dumitrache pierdea calificarea la turneul final, învinsă de Ungaria în sferturile de finală, pentru că la acea vreme faza finală cuprindea doar patru naționale?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s