Fotbal

Coraș. Momente și schițe / VIDEO

Fostul fotbalist și antrenor Marcel Coraș primește astăzi Diploma de Excelență a municipiului Arad, cu ocazia zilei localității de pe Mureș. Coraș a evoluat în trei perioade la Arad, dar s-a consacrat la formația bucureșteană Sportul Studențesc și a ajuns la echipa națională, pentru care a jucat 36 de meciuri și a înscris șase goluri, participând la turneul final Euro 1984.

A fost Gheata de Argint a Europei, în 1989, când era legitimat la Victoria București, iar după finalul carierei de fotbalist a devenit antrenor și conducător de club, calități în care a revenit la gruparea roș-albă a Aradului.

Terry Butcher of England (left) with Marcel Coras of Romania during the Romania v England World Cup Qualifying match played in Bucharest, Romania on the 1st May 1985. The match was drawn 0-0. (Photo by Bob Thomas Sports Photography via Getty Images)

Recent, am stat de vorbă la Radio Timișoara cu fostul atacant, ajuns acum la 61 de ani și retras din activitatea fotbalistică:

„Când eram copil, la 10-11 ani, stăteam la gard și mă uitam la fotbaliștii din acele vremuri, care au câștigat două titluri naționale. Îmi doream, fiind pitic la club, să joc și eu cu ei în echipă. Dorința mi s-a împlinit la sfârșitul carierei de junior, când am jucat alături de Domide, un monstru sacru, Brosovszky, Kukla, Axente și cu alți fotbaliști pe care eu îi veneram la un moment dat. Eu locuiam la vreo 200 de metri de stadion, în perioada succeselor lor”

Marcel Coraș

Coraș și-a amintit și retrogradarea din 1979, prima din istoria clubului, când era deja în echipă, dar ca junior:

„După aceea, echipa s-a schimbat, generațiile de jucători care au venit nu au confirmat încrederea avută în ei. Probabil că nici eu nu am fost în sezonul acela, 1978/1979, la valoarea mea 100%. Eram un copil, mi-am doirt, dar retrogradarea aceea din 1979 a fost o bilă neagră pentru fotbalul arădean, pentru toți suporterii din oraș”

Marcel Coraș

Coraș a marcat un gol la turneul final Euro 1984, în poarta RFG-ului. Mai mult, a avut o mare ocazie de a face 2-1 și este convins că dacă ar fi înscris România ar fi avut mari șanse de a ajunge în semifinale… 1984 este anul când „Dulapul” putea pleca la Fenerbahce Istanbul.

„Oferta a apărut încă dinainte de Campionatul European, aproape de sfârșitul sezonului 1983/1984, când evoluam la Sportul. Eram golgeterul campionatului și au venit la președintele clubului, oferind 50.000 de dolari pentru mine, o sumă frumoasă la acel moment. Cum în vremea aceea fotbaliștii nu puteau să se transfere decât cu aprobare de la „organele politice”, s-a ajuns la Nicușor Ceaușescu și dânsul s-a opus plecării. La Paris, când am ajuns la aeroport, pentru Campionatul European, jurnaliștii turci m-au pozat și m-au prezentat ca viitor jucător al lui Fenerbahce. Ei nu știau discuțiile ulterioare și refuzul partidului. Așa a căzut un transfer care mă putea propulsa spre un fotbal de mai bună calitate”

Marcel Coraș
Rezumatul meciului România – RFG (1-2), de la turneul final Euro 1984

Fostul atacant a mai mărturisit că va merge pe noul stadion al Aradului, când se va permite accesul publicului, dar nu la „Oficială”.

„Am vorbit cu mai mulți prieteni și ne luăm abonament. Nu voi sta la tribuna oficială, ci undeva așa retras, să stau liniștit, să nu mă bată soarele și să mă pot delecta cu un fotbal de calitate”

Marcel Coraș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s