Timp liber

Vrei să te vezi la Concertul de Anul Nou de la Viena? Acum este cel mai simplu

Tradiţionalul Concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena va avea loc pe 1 ianuarie, la ora 12.15 (ora României), în faţa unei Săli de Aur fără spectatori. Artiştii pot fi, însă, aplaudaţi online, din întreaga lume.

Dirijorul italian Riccardo Muti va conduce orchestra, iar organizatorii spun că spectacolul va avea loc în unei săli „fără spectatori sau cu audiență limitată”.

Muti va dirija pentru a șasea oară Concertul de Anul Nou de la Viena, după ce a mai făcut-o în 1993, 1997, 2000, 2004 și 2018. În ultimii 40 de ani doar americanul Lorin Maazel (de 11 ori) și indianul Zubin Mehta (de cinci ori) au avut onoare să se afle atât de des la pupitru. Anterior, austriacul Willi Boskovsky a dirijat concertul vreme de un sfert de veac (1955-1979).

Aplauzi de acasă, îți poți vedea poza în sală

În condiţiile unei situaţii cu totul neobişnuite, provocate de pandemie, pentru a nu priva orchestra dirijată de maestrul Riccardo Muti de reacţiile spectatorilor, ORF (radiodifuzorul public național din Austria) a imaginat un proiect special ce se adresează publicului din întreaga lume.

Pentru prima dată, milioanele de oameni ce urmăresc acest concert în peste 90 de ţări din întreaga lume vor putea reacţiona, în direct, notează Radio România. Cele două părţi ale concertului vor putea fi aplaudate live de mii de spectatori. Cei interesaţi se pot înscrie pe My New Years Concert.

Aplauzele vor fi difuzate atât în sala Musikverein cât şi în transmisiunea directă a ORF. Sunetul colectiv al bătăilor din palme va fi generat de un software special instalat pe şase servere şi va putea fi auzit în cele 20 de boxe amplasate în Sala de Aur.

Concertul de Anul Nou are loc la Musikverein, centrul muzicii clasice din Viena. Sala mare a fost denumită şi Sala de Aur. Această sală nu este considerată numai cea mai frumoasă din lume, ci şi una dintre cele mai bune săli din lume sub aspect acustic. Pentru Concertul de Anul Nou, stilului istorizant al sălii construite după un model din Antichitate i-au fost adăugate magnifice decoraţiuni florale. Coloanele, cariatidele şi reliefurile frontonului sugerează că în acest loc a fost ridicat un templu al muzicii.

wien.info

Citiți și: Radetzky, feldmareșalul chemat de la pensie

În plus, ORF va selecta câteva sute de poze ale celor înscriși și le va proiecta pe ecranul din sală. În mod obișnuit, la concert au acces abonații și un număr extrem de redus de spectatori câștigători la loteria biletelor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s