Tenis

Militari, cartierul unde s-a „scris” un capitol important al documentarului Vilas

Este matematician și programator. A locuit în cartierul bucureștean Militari, dar acum trăiește la Sydney, Australia. Îl cheamă Marian Ciulpan și este unul dintre protagoniștii documentarului Vilas, lansat de Netflix la finele anului trecut.

Marian Ciulpan, pasionat de cifre, cărți și fișe

Tenisul și cifrele l-au pasionat pe Marian din copilărie, adică din anii 90. „Sampras era numărul 1 mondial atunci când a început să-mi placă tenisul. Era la mare luptă cu Agassi. Fratele meu, care juca tenis, a fost și el o sursă de inspirație pentru mine”, mărturisește Marian Ciulpan, adăugând: „Încet-încet, am început să urmăresc tenisul și să strâng statistici”.

Ceea ce a urmat a fost o muncă titanică. Marian a adunat date despre jucători, meciuri, turnee din perioadele când nici măcar ATP nu avea imaginea completă a acestora. Este o muncă începută în 2011, care continuă și astăzi, o parte a ei putând fi urmărită pe site-ul românului, Open Era Ranking.

Mai ales la începuturi, clasamentele ATP nu erau foarte riguroase și nici atât de dese precum în zilele noastre. Greu de crezut, astăzi, dar asta era realitatea acum aproape o jumătate de veac: forul tenisistic mondial închiria un calculator pentru a întocmi ierarhia, un calculator pe care îl folosea împreună cu alte organizații:

„ATP avea acces la un calculator al IBM. Date fiind acele vremuri, calculatorul era împărțit de mai multe organizații și trebuia închiriat pentru a face un anumit calcul. De cele mai multe ori, ATP trebuia să retușeze manual clasamentele din cauzat timpului limitat de acces la sistem. Acesta este motivul pentru care în anii 70 ierarhiile se publicau în medie o dată pe lună: în 1973 au fost opt clasamente, în anul următor 11 publicări, iar în 1975 s-a ajuns la 13 clasamente ATP. Se publicau mai des în perioada turneelor importante și mai rar în restul anului”

Marian Ciulpan – AUDIO, aici

Ei, și de aici începe povestea unui documentar Netflix lansat în anul 2020, „Vilas” și foarte bine primit de public. Unul dintre cei mai valoroși jucători din toate timpurile, argentinianul Guillermo Vilas, luptă și astăzi pentru a dovedi că în cel puțin un an din deceniul al optulea al veacului trecut a fost cel mai bun tenismen din lume, fără ca ATP să-i recunoască o astfel de clasare.

Injustețea vrea să o repare jurnalistul argentinian, Eduardo Puppo: mai mult de un deceniu a lucrat la acest caz, iar munca sa a devenit subiectul unui documentar difuzat de Netflix în întreaga lume. Nedreptatea flagrantă se referă la sezonul 1977, când Vilas a cucerit două turnee de Mare Șlem, Roland Garros și US Open, și per total a câștigat 16 turnee, un număr cel puțin dublu față de oricare contracandidat. Reușita sa de 46 de victorii consecutive din acel an este și acum recodul Erei Open.

„A fost o experiență ce a început în mod neașteptat. Lucram la acel proiect ce dorește să recompleteze clasamentele ATP din 1973 până în prezent, proiect care este în desfășurare. La acea vreme, Eduardo m-a contactat doar pentru problema lui Guillermo Vilas. Aveam anumite informații preliminare, dar Eduardo a venit cu date suplimentare, cum ar fi tablouri de concurs, documente istorice și publicații”

Marian Ciulpan
O seamă de personalități apar în documentarul „Vilas”

Marian a făcut o muncă titanică, vreme de circa doi ani: a studiat aproximativ 1.200 de pagini de documente și 23.000 de meciuri ale celor 1.117 jucători activi în acea perioadă, în încercarea de a dovedi că Vilas trebuia să fie numărul 1 mondial.

„Eu sunt matematician și programator. Am lucrat la mai multe companii din domeniul IT în România, iar acum lucrez în același domeniu la Sydney. În perioada când am lucrat pentru Vilas mă aflam în țară, locuiam în cartierul Militari din București. Au fost undeva la 300 de nopți pierdute… sau câștigate. Atât am petrecut în perioada 2013-2015, ca să stabilesc ierarhiilele acelea din anii ‘70”, declară Marian, care apare în mai multe secvențe ale documentarului.

Guillermo Vilas – ajuns la aproape 70 de ani – își caută în continuare dreptatea, una pe care ATP i-o refuză constant, din 2015 încoace de când a primit dosarul complet al jucătorului argentinian.

Guillermo Vilas, cu trofeul Roland Garros 1977

Totuși, Marian Ciulpan spune că greșelile oficialilor ATP nu sunt intenționate, mai ales că atunci coeficientul jucătorilor se obținea din împărțirea totalului de puncte la totalul de turnee jucate. Nici precedentul Evonne Goolagong, jucătoare australiană căreia WTA i-a recunoscutabiaîn 2007 statutul de lider mondial pe care l-a avut vreme de două săptămâni din anul 1976, nu l-a ajutat pe Vilas, înprivințacăruia ATP rămâne de neclintit.

Vilas, în România

Guillermo Villas, fost număr 2 mondial, a disputat trei meciuri oficiale în România, acum patru decenii, în sferturile de finală ale Cupei Davis (România – Argentina 2-3, Timișoara, 10-12 iulie 1981):

Andrei Dîrzu – Guillermo Vilas 4-6, 4-6, 3-6

Florin Segărceanu – Jose Luis Clerc 4-6, 2-6, 0-6

Andrei Dîrzu/Florin Segărceanu – Guillermo Vilas/Jose Luis Clerc 4-6, 10-8, 6-3, 7-5

Florin Segărceanu – Guillermo Vilas 4-6, 4-6, 6-3, 1-6

Andrei Dîrzu – Ricardo Cano 4-6, 6-2 abandon

În săptămâna acelei confruntări, Clerc era numărul 6 mondial, iar Vilas era pe locul 7 ATP. Cu ocazia mecilui de la Timișoara, Guillermo Vilas a lansat varianta în limba română a volumului de poezii „Cîntece din patru vânturi”, apărut la editura timișoreană Facla. Vilas avea 28 de ani la momentul acelei partide cu echipa României…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s